Statele Unite au impus sancţiuni altor patru oficiali de la Hong Kong, pe care-i acuză de restricţionarea libertăţilor în acest teritoriu semiautonom chinez supus unor presiuni de către Beijing, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefa diviziei însărcinate cu securitatea naţională în cadrul Poliţiei din Hong Kong Edwina Lau se află între funcţionarii cărora Washingtonul le-a interzis să intre pe teritoriul american, iar eventualele sale active din Statele Unite sunt blocate.

Numele adjunctului directorului unui birou din Kong însărcinat cu securitatea naţională, Li Jiangzhou, a fost de asemenea introdus pe această listă, dar şi al lui Li Kwai-wah, alt oficial din cadrul acestui birou.

Adjunctul directorului Biroului Afacerilor Hong Kongului şi Macao Deng Zhonghua a fost de asemenea sancţionat, potriivt Reuters.

”Aceste măsuri subliniază hotărârea Statelor Unite de a considera vinovate personalităţi-cheie care încalcă în mod activ substanţa libertăţilor poporului din Hong Kong şi subminează autonomia Hong Kongului”, a denunţat luni, într-un comunicat Mike Pompeo.

Guvernul Trump a impus deja sancţiuni şefei Executivului de la Hong Kong Carrie Lam şi altor aproximativ zece oficiali, în urma adoptării de către China a unei legi privind securitatea naţională care erodează autonomia fostei colonii britanice.

”Este un amestec barbar în afacerile interne ale Hong Kongului şi ale Chinei”, a denunţat marţi, într-o conferinţă de presă adjunctul şefei Executivului Matthew Cheung.

El a respins aceste sancţiuni drept ”absolut inacceptabile şi grosolan de scandaloase”.

”China se opune cu virulenţă şi condamnă cu cea mai mare fermitate” aceste măsuri americane, a subliniat într-o conferinţă de presă obişnuită un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

”Îndemnăm Statele Unite (...) să ridice imediat aceste pretinse sancţiuni şi să nu se angajeze mai departe pe acest drum rău”, a insistat el.

Problema Hong Kongului se află în centrul unei confruntări dure, cu accente de Război Rece, între Statele Unite şi China.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a pus capăt statului comercial preferenţial de care beneficia teritoriul, în semn de protest faţă de legea chineză a securităţii naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.