Cancelarul german Angela Merkel a evocat ”oarecare mişcare”, în cadrul summitului şefilor de stat şi de guverne ai statelor membre ale Uniunii Europene, în negocierile UE cu Marea Britanie privind viitoarea relaţie după Brexit, înainte ca Boris Johnson să-şi prezinte vineri poziţia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În unele domenii a avut loc oarecare mişcare, în altele este în continuare mult de făcut”, a declarat ea presei la Bruxelles.

”Pentru mine este important ca Irlanda să poară continua să trăiască în pace, ca noi să putem să ne apărăm piaţa unică, însă ştim că Marea Britanie are ca obiectiv un anumit grad de independenţă, că nu mai este membră a Uniunii Europene”, a spus Merkel.

”În acest sens, noi i-am cerut (negociatorului-şef UE al Brexitului) Michel Barnier să continue negocierile”, a adăugat ea, subliniind că liderii UE cer Londrei ”să rămână deschisă unui compromis” asupra unui acord.

Bruxellesul subliniază că Londrei îi revine sarcina să scoată din impas negocierile cu privire la viitoarea lor  relaţie după Brexit şi unui compromis în vederea evitării unui divorţ dur la 1 ianuarie 2021.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să anunţe vineri care este abordarea sa.

UE este pregătită să negocieze cu Londra viitoarea lor relaţie ”până în ultima zi posibilă”, a anunţat Michel Barnier.

”Vrem să dăm toate şansele de succes acestor negocieri”, a subliniat el.

Francezul a anunţat că-l contactează vineri pe omologul său britanic David Frost şi că duce în weekend la Londra pentru a încerca să obţină un acord.

Cei 27 au convenit joi să continue negocierile cu regatul şi să-şi intensifice pregătirile în vederea unui Brexit dezordonat, a anunţat preşedintele Consiliului European Charles Michel.

”Suntem uniţi şi hotărâţi să ajungem la un acord, dar nu cu orice preţ”, a subliniat el, adăugând că UE aşteaptă ca regatul să ia iniţiativa unei apropieri a poziţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.