Uniunea Europeană va avea grijă ca vaccinul anti-COVID-19 să ajungă şi în R. Moldova, iar un rol important în acest sens îl are România, afirmă într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM), Eremei Priseajniuc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat într-un interviu pentru Europa Liberă dacă îşi menţine ideea că România va ajuta Republica Moldova pentru obţinerea vaccinului pentru COVID-19, formulată după vizita la Bucureşti, Priseajniuc a declarat: ”Desigur. Suntem într-o permanentă comunicare cu eurodeputatul, preşedintele Eurocomisiei de Cercetare a Parlamentului European, care, printre altele, este şi raportor pentru bugetul de sănătate, dl Cristian Buşoi. Demersul dumnealui, adresat comisarului pentru sănă tate Stella Kyriakidess , referitor la suportul pentru Republica Moldova, a dat rezultate, inclusiv prin recentele declaraţii al dnei Stella Kyriakidess, referitor la inserarea unor clauze în contractele care sunt încheiate cu producătorii de vaccinuri, producătorii care vor dezvolta într-un timp proxim aceste vaccinuri, prin care să fie prevăzut dreptul ţărilor UE să distribuie, inclusiv pentru ţările non-UE, printre care suntem siguri că va fi şi Republica Moldova, în condiţiile în care ţările membre UE vor recepţiona acest vaccin”.

El a precizat că a autorităţile de la Bucureşti au manifestat deschidere în acest sens.

”Şi România, în acest sens, a manifestat deschidere, în contextul vizitei efectuate, după cum aţi menţionat, pe 13-14 august, curent, inclusiv platforma care a fost utilizată - şi tot ce înseamnă MAI, - prin intermediul lui Raed Arafat, care este una dintre persoanele cheie în gestionarea crizei în România. Inclusiv şi din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, dl Almăşan, care de asemenea a manifestat deschidere şi suport pentru implementarea cu succes a acestui proiect”, a afirmat directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova.

La jumătatea lunii august, Comisia Europeană anunţa a ajuns la un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru a achiziţiona un potenţial vaccin împotriva COVID-19, precum şi pentru a dona doze de vaccin ţărilor cu venituri mici şi medii sau pentru a redirecţiona doze de vaccin către alte ţări europene. Acesta este rezultatul unei serii de demersuri pozitive în ceea ce priveşte încheierea discuţiilor preliminare cu Sanofi-GSK, anunţate la 31 iulie şi cu Johnson & Johnson, anunţate la 13 august. Odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19, Comisia va avea la dispoziţie baza pentru un cadru contractual privind achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, cu opţiunea de a achiziţiona încă 100 de milioane de doze în numele statelor membre ale UE. Comisia continuă să discute acorduri similare cu alţi producători de vaccinuri.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat atunci: „Negocierile intense purtate de Comisia Europeană continuă să dea rezultate, iar semnarea acordului de faţă este o dovadă în acest sens. Acordul de astăzi reprezintă primul pas în implementarea Strategiei Comisiei Europene privind vaccinurile. Prin această strategie vom fi în măsură să furnizăm în viitor vaccinuri atât europenilor, cât şi partenerilor noştri din alte părţi ale lumii.

La jumătatea lunii septembrie, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides anunţa că Uniunea Europeană a fost de acord să cumpere 300 de milioane de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19 de la Sanofi şi GSK, al doilea acord de acest fel încheiat de UE, după cel semnat cu AstraZeneca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.