Preşedintele american Donald Trump s-a recules joi în faţa sicriului defunctei judecătoare progresiste de la Curtea Supremă Ruth Bader Ginsburg, în huiduieli şi strigăte de protest, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtând o mască neagră şi însoţit de soţia sa Melania, locatarul Casei Albe a respectat un moment de reculegere în faţa sicriului cu rămăşiţele judecătoarei, un simbol feminist, decedată vineri, la vârsta de 87 de ani.

Acest demers este cu atât mai singular, cu cât miliardarul republican, care nu a pozat niciodată într-un om al unităţii de când s-a instalat la Casa Albă, este prea puţin un obişnuit al unor omagii aduse unor personalităţi care nu fac parte din tabăra sa politică.

După câteva secunde de tăcere, persoane prezente la faţa locului şi-au manifestat furia, îndemnând la o mobilizare ca fostul de om de afaceri de la New York să nu obţină un al doilea mandat.

Mulţimea nu era numeroasă, însă scena relevă atmosfera tensionată care pune stăpânire pe Washington, cu mai puţin de şase săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale.

”Onorează-i dorinţa!”, au strigat unele persoane, referindu-se la ultima dorinţă a decanei de vârstă a Curţii Supreme, care nu voia să fie înlocuită înaintea învestirii unui nou preşedinte, în ianuarie.

”Dorinţa mea cea mai mare este să nu fiu înlocuită atât timp cât un nou preşedinte nu va fi depus jurământul”, i-a mărturisit judecătoarea în vârstă de 87 de ani, cu câteva zile îniante de a muri, nepoatei sale Clara Spera.

Donald Trump a pus la îndoială, săptămâna aceasta, declaraţiile acesteia din urmă.

”Eu nu ştiu dacă ea (Ruth Bader Ginsburg) a spus asta”, a declarat el, ironizând faptul că acest lucru seamănă cu un comunicat redactat de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

”IMPOSTOR”

Fără să piardă timpul, preşedintele republican va lansa sâmbătă procesul succesiunii lui "RBG". El urmează să anunţe, la Casa Abă, numele judecătoarei pe care vrea să o nominalizeze în acest post foarte influent.

Cinci femei, inclusiv magistrata Amy Coney Barrett, care frecventează mediile religioase, şi o judecătoare conservatoare de origine cubaneză, Barbara Lagoa, au fost presecţionate.

Rezultatul votului confirmării nominalizării în Congres lasă puţin loc îndoielii, în contextul în care republicani deţin majoritatea în Senat, în pofida dezertării a două alese, care consideră că este de preferat să se aştepte alegerile din noiembrie.

”Cred că asta va merge foarte, foarte repede”, a prezis joi, la Fox Radio, Donald Trump.

Ruth Bader Ginsburg a murit din cauza unui cancer, după ce a făcut parte 27 de ani din Curtea Supremă.

Imediat după decesul său, preşedintele american a salutat ”viaţa excepţională” a judecătoarei. Însă relaţiile lor nu au fost niciodată, nici pe departe, tocmai relaxate.

Printr-o ruptură faţă de o tradiţie solid stabilită în cadrul venerabilei Curţi, judecătoarea şi-a exprimat în mod public, în campania electorală din 2016, preferinţele politice.

Într-un interviu, decana de vârstă a Curţii, nominalizată de către Bill Clinton, l-a catalogat pe candidatul republican drept un ”impostor”.

”El nu are nicio coerenţă. El spune oricând tot ce-i trece prin cap. Este cu adevărat egocentric”, spunea ea.

”Ea şi-a pierdut capul. Să demisioneze!”, i-a replicat, atunci, pe Twitter, magnatul în domeniul imobiliar.

Decana de vârstă a Curţii Supreme şi-a cerut scuze ulterior.

Iar de atunci nu l-a mai criticat niciodată în mod deschis pe cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.