Procesul complicilor autorilor dublului atentat jihadist soldat cu 16 morţi la Barcelona şi la Cambrils în august 2017 începe la 10 noiembrie, la Tribunalul Audienţa Naţională, în apropiere de Madrid, au declarat miercuri surse judiciare spaniole pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest dublu atac, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), s-a soldat de asemenea cu 140 de răniţi, la 17 şi 18 august 2017.

Celebrul bulevard Las Ramblas din Barcelona (nord-est) a fost mai întâi ţinta unui atac cu maşina în mulţime, în care au fost ucise 14 persoane.

Atacatorul, în vârstă de 22 de ani, a fugit cu o maşină, după ce a ucis şoferul.

Câteva ore mai târziu, cinci complici l-au imitat, intrând cu maşina în trecători, în staţiunea balneară catalană Cambrils, după care i-au atacat cu cuţitul şi au înjunghiat mortal o femeie.

Cei şase jihadişti au fost ucişi de poliţie, după atacuri.

Parchetul a cerut împotriva celor trei acuzaţi pedepse cuprinse între opt şi 41 de ani de închisoare.

Cea mai dură pedeapsă a fost cerută împotriva lui Mohamed Houli Chemlal, acuzat că face parte dintr-oorganizaţie teroristă şi de deţinere de explozibili.

El a supravieţuit unei explozii în casa în care celula jihadistă fabrica explozivi.

Parchetul a cerut ca Driss Oukabir, care a închiriat pe numele său duba folosită în atentatul de pe Las Ramblas, la Barcelona, să fie condamnat la 36 de ani de închisoare.

Împotriva lui Said Ben Iazza, care a împrumutat o furgonetă celulei, parchetul a cerut opt ani de închisoare.

Potrivit justiţiei, Abdelbaki Es Satty, un marocan în vârstă de 44 de ani, care a devenit imam în orăşelul Ripoll, în Catalonia, i-a îndoctrinat pe aceşti tineri marocani sau de origine marocană, care aveau ca obiectiv să comită ”mai multe atentate de mare anvergură”, cu explozivi.

Bazilica Sagrada Familia, stadioanele FC Barcelona şi Real Madrid, dar şi Turnul Eiffel, la Paris, au fost evocate ca posibile ţinte ale celulei.

Însă o explozie accidentală în ascunzătoarea acestora, în care imamul Es Satty a murit, a determinat celula să improvizeze acest dublu atac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.