Mii de protestatari au mărşăluit duminică în Bangkok, iar liderii au declarat victorie, după ce au reuşit să înmâneze poliţiei o scrisoare cu cererile demonstranţilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proteste au loc în ţara asiatică din luna iulie, oamenii cerând înlăturarea Guvernului lui Prayuth Chan-ocha, o nouă Constituţie şi alegeri. Oamenii au încălcat un tabu şi au criticat monarhia.

Sâmbătă, în capitala thailandeză a avut loc cel mai mare protest din ultimii şase ani, care a continuat până duminică, zi în care mii de oameni au mărşăluit pentru a cere modificarea legii lezmajestate, reducerea puterilor constituţionale ale regelui Maha Vajiralongkorn şi a controlului lui asupra averii palatului şi asupra unităţilor armate.

Regele nu se află în Thailanda şi a petrecut mult timp în Europa de când a preluat tronul de la tatăl lui, în 2016. Palatul Regal nu a fost disponibil pentru a comenta evenimentele.

Protestatarii au fost blocaţi de sute de poliţişti neînarmaţi, care au format baricade.

Liderii protestelor au declarat victorie după ce au înmânat poliţiei o scrisoare în care sunt detaliate cererile lor.

Phakphong Phongphetra, şeful poliţiei metropolitane, a declarat că scrisoarea va fi dusă la sediul central al poliţiei pentru a fi hotărâtă procedura.

„Cea mai mare victorie a noastră în două zile este să arătăm că oamenii obişnuiţi ca noi pot trimite o scrisoare monarhilor”, a spus Parit “Penguin” Chiwarak mulţimii înainte ca aceasta să se disperseze.

La primele ore ale dimineţii de duminică, protestatarii au instalat o plachetă aproape de Marele Palat din Bangkok, în zona Sanam Luang.

„Aici, oamenii şi-au exprimat dorinţa: această ţară aparţine poporului şi nu este proprietatea monarhului, deoarece ne-au dezamăgit”, este textul scris pe plachetă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Anucha Burapachaisri, a spus că poliţia nu va folosi violenţa împotriva protestatarilor şi că ea va decide dacă va condamna vreun discurs ilegal.

Autorităţile din Bangkok urmează să determine dacă placheta este ilegală şi dacă trebuie înlăturată.

Warong Dechgitvigrom, proeminent politician de dreapta, a spus că acţiunile protestatarilor sunt nepotrivite şi că regele este mai presus de politică.

„Nu au realizat nimic”, a declarat el pentru Reuters. „Aceste acţiuni sunt, simbolic, împotriva regelui, dar regele nu este un oponent”.

Următorul protest este programat pentru joi. Liderii i-au îndemnat pe thailandezi să nu lucreze pe 14 octombrie pentru a-şi arăta sprijinul pentru schimbare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.