Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că diferendul cu Grecia în estul Mării Mediterane ar putea să fie soluţionat printr-un dialog ”constructiv”, afişându-şi totodată hotărârea de a apăra interesele Turciei în această zonă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dezacordurile în estul Mediteranei pot fi soluţionate prin negocieri, cu condiţia să fie purtate printr-o abordare constructivă,bazată pe echitate”, a subliniat miercuri, potrivit preşedinţiei turce, Erdogan, într-o videoconferinţă cu cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a UE şi este un mediator între Turcia şi Grecia.

Însă Erdogan a dat totodată asigurări că Turcia ”va continua să pună în aplicare o politică hotărâtă şi activă pentru a-şi apăra drepturile” în acest sector, potrivit preşedinţiei turce.

Ankara şi Atena îşi dispută zone în estul Mării Mediterane care ar fi bogate în gaze naturale. Tensiunile au sporit la sfârşitul lui august, când cele două ţări au efectuat manevre militare rivale.

Criza se află pe agenda unui summit european prevăzut la 24-25 septembrie la Bruxelles.

Grecia este susţinută în această criză de mai multe state membre UE, în frunte cu Franţa.

Ankara a dat asigurări luni că întoarcerea în port a uneia dintre navele sale de prospecţiuni desfăşurată în estul Mediteranei, Oruc Reis, aflată în centrul tensiunilor cu Grecia, era motivată de lucrări de mentenanţă de rutină şi că nu constituie un pas înapoi.

Ankara a prelungit miercuri - până la 12 octombrie - cercetări ale altei nave turce - Yavuz - în largul Ciprului, în pofida unor proteste internaţionale.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel, aflat într-o vizită la Nicosia, a exprimat miercuri angajamentul UE de a apăra drepturile Ciprului în diferendul cu Turcia pe tema drepturilor de explorare în vederea găsirii de gaze naturale la Marea Mediterană.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a avertizat Turcia miercuri, la rândul său, în discursul despre starea Uniunii Europene, pe care l-a susţinut în Parlametul European (PE), la Bruxelles, împotriva oricărei tentative de intimidare a vecinilor săi în conflictul gazelor naturale din estul Mării Mediterane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.