Donald Trump se laudă că i-a ”salvat pielea” prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, acuzat de Congresul american că se face vinovat de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit unor fragmente din interviuri acordate de către preşedintele Statelor Unite lui Bob Woodward, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu i-am salvat pielea”, ia declarat la 22 ianuarie miliardarul republican lui Woodward, care îşi publică marţi noua carte, ”Rage”.

”Am reuşit să fac aşa încât Congresul să-l lase în pace. Am reuşit să-i opresc”, a adăugat el, potrivit acestor fragmente dezvăluite joi de site-ul Business Insider.

Jamal Khashoggi, un colaborator al ziarului Washington Post (WP) şi un critic al regimului saudit, a fost asasinat la 2 octombrie 2018 în sedul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, unde s-a dus să ia un document.

Corpul jurnalistului, tăiat bucăţi, nu a fost găsit niciodată.

Acest asasinat a aruncat regatul saudit într-una dintre cele mai grave grave crize diplomatice şi a pătat imaginea prinţului moştenitor, supranumit ”MBS”, acuzat de oficiali turci şi americani că este cel care l-a comandat.

Senatorii americani - inclsuiv tabăra republicană a preşedintelui - l-au desemnat în mod oficial pe Mohammed bin Salman drept ”responsabil” de asasinat.

Însă Donald Trump l-a susţinut mereu.

Atunci când Bob Woodward l-a intervievat despre această crimă, preşedintele Statelor Unite a încercat mai întâi să facă o diversiune.

”Da, dar Iranul omoară 36 de oameni pe zi, aşa că...”, a declarat el, potritivt acestor fragmente.

Presat de interlocutorul său, el a insistat până la urmă asupra dezminţirilor lui MBS.

”El va spune mereu că nu a făcut-o”, a subliniat Trump.

”O spune întregii lumi şi, siner, eu sunt mulţumit că el spune asta”, ”nu a spus niciodată că a făcut-o”, spune preşedintele american.

”Dumneavoastră credeţi că a făcut-o?”, îl întreabă, atunci, jurnalistul.

”Nu, el spune că nu a făcut-o”, îi răspunde Trump.

”Ştiu, dar îl credeţi cu adevătrat?”, îl întreabă Woodward.

”El spune foarte ferm că nu a făcut-o”, tranşează preşedintele, după care subliniază încă o dată că Arabia Saudită a cheltuit miliarde de dolari pe produse americane, pentru a justifica importanţa păstrării acestui aliat.

Luni, într-un verdict definitiv, un tribunal saudit a anulat cele cinci pedepse cu moartea pronunţate în acest asasinat şi a condamnat opt acuzaţi - neidentificaţi - la pedepse cuprinse între şapte şi 20 de ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.