Premierul japonez Shinzo Abe, în vârstă de 65 de ani, şi-a anunţat vineri intenţia de a demisiona din cauza unor probleme de sănătate, o boală inflamatorie a intestinului care l-a obligat deja să plece de la putere în 2007, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am hotărât să demisionez din postul de premier”, a anunţat într-o conferinţă de presă Shinzo Abe, care a precizat că se confruntă cu o revenire a colitei ulcero-hemoragice sau colită ulcerativă.

El şi-a exprimat astfel ”intenţia de a demisiona pentrua evita să perturb scena politică naţională”.

Shinzo Abe ocupă postul neîntrerupt de la sfârşitul lui 2012 - un record de longevitate a unui premier japonez.

El s-a exprimat într-o conferinţă de presă la ora locală 17.00 (11.00, ora României).

Demisia sa este o bulversare a vieţii politice japoneze, în contextul în care nu are un succesor evident.

Shinzo Abe ar urma să rămână în post până când este desemnat un succesor - foarte probabil printr-un vot în cadrul Partidului său Liberal-Democrat (PLD), a precizat Tomomi Inada, un cadrul din partidul aflat la putere şi un aliat apropiat al premierului.

Abe ţi-a anunţat decizia înaintea conferinţei de presă, într-o reuniune de urgenţă a PLD, le-a declarat unor jurnalişti Tomomi Inada.

În ultimele zile, un purtător de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga, a încercat să respingă speculaţii cu privire la o plecare precipitată.

Suga, loial premierului, a repetat vineri dimineaţa că se aşteaptă ca Abe să-şi anunţe, din contră, intenţia de a ”munci din greu” întimp ce se îngrijejşte şi a reafirmat cănu a observat semne ale unei alterări a stării sănătăţii premierului în cursul întâlnirilor ”zilnice” cu acesta.

Observatorii se aşteaptă, de asemenea, ca Shinzo Abe să vrea sărămână în post până la finalul celui de-al trilea şi ultim mandat de preşedinte al PLD, prevăzut în septembrie 2021.

Shinzo Abe a plecat de la putere după un an, în 2007, din cauza acestei boli inflamatoare cronice la intestin, colita ulceroasă.

El a anunţat între timp că s-a vindecat de boală, însă speculaţii cu privire la starea sănătăţii sale şi capacităţii sale de a guverna au fost relansate în ultimele săptămâni, în urma unor vizite neaşteptate la spital în opt zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.