Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că autorităţile elene au confirmat public 29 de cazuri noi de infectare în rândul turiştilor veniţi din România şi Bulgaria, însă nu au precizat, până în prezent, numărul de cazuri în funcţie de cetăţenie. Instituţia a adăugat că, din 14 iulie ora 06.00, toţi cetăţenii străini care intră în Grecia pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, sunt obligaţi să prezinte un test molecular cu rezultat negativ la COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Greciei. Al doilea test al românului din insula Thassos confirmat cu noul coronavirus a ieşit negativ. El urmează să revină în scurt timp în România. Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că, după şedinţa pe care o va avea cu ministrul Sănătăţii şi directorii direcţiilor de sănătate publică, va transmite un mesaj pentru ca toate centrele acreditate pentru efectuarea de teste pentru coronavirus să facă analizele necesare românilor care au sejururi în Grecia. Premierul a precizat că sunt peste 120 de centre acreditate. Grecia a anunţat că permite accesul turiştilor pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, doar în baza unui test negativ de coronavirus care să nu fie mai vechi de 72 de ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Orban: Vom transmite un semnal ca toate centrele care sunt acreditate - peste 120 de centre - să efectueze analizele de coronavirus pentru cei care au sejururi planificate în Grecia

„În continuarea informaţiilor cu privire la condiţiile de intrare în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile elene astăzi, 10 iulie a.c., începând cu data de 14 iulie, ora 06.00, toţi cetăţenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, sunt obligaţi să prezinte un test molecular cu rezultat negativ privind infecţia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Elene”, au transmis reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis vineri News.ro.

De asemenea, MAE subliniază că obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerilor (PLF/Passenger Locator Form) rămâne în vigoare, iar acesta trebuie completat cu minimum 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă.

„Cu referire la informaţiile menţionate în mass-media privind confirmarea unor noi cazuri de infectare cu COVID-19 printre turiştii străini aflaţi în Republica Elenă, MAE precizează că autorităţile elene au confirmat public un număr de 29 de cazuri noi de infectare în rândul cetăţenilor care au venit din România şi Bulgaria, fără a preciza, până la acest moment, numărul de cazuri în funcţie de cetăţenie”, precizează comunicatul MAE.

De asemenea, Ministerul precizează, cu privire la cazul românului testat pozitiv pentru coronavirus în insula Thassos, că la solicitarea Consulatului General al României la Salonic, autorităţile elene au retestat persoana în cauză, rezultatul celui de-al doilea test fiind negativ.

Sursa citată mai spune că, cetăţeanul român urmează să revină în România în cel mai scurt timp. În acest sens, oficiul consular a întreprins demersurile necesare pentru notificarea autorităţilor elene cu privire la această situaţie.

„Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească îndeaproape evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de trecere al frontierei Kulata – Promachonas şi continuă dialogul cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirii unor noi aglomeraţii în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menţionează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, mai indică sursa menţionată.

MAE recomandă românilor să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puţin 24 de ore anterior deplasării, şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit. MAE reaminteşte că nerespectarea obligaţiei de a completa acest formular este sancţionată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislaţiei elene în vigoare.

Ministerul reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară „la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă”.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914, https://atena.mae.ro, https://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.