O explozie a avut loc marţi într-o fabrică situată la sud de Teheran, soldată cu doi morţi, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna, care atribuie aceast ”accident” unei erori umane, a patra explozie în ţară în ultimele două săptămâni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această explozie este cel puţin a patra raportată în Iran în instalaţii industriale de la 25 iunie.

Precedenta explozie, la 2 iulie, a avut loc la complexul nuclear Natanz (centru). Autorităţile, care au vorbit la început despre un ”accident”, au anunţat ulterior că nu vor dezvălui, pentru moment, cauzele exploziei, ”din motive de securitate”.

Această nouă explozie a avut loc la ”fabrica Oxijen, la ora locală 3.03 (1.33, ora României)”, în oraşul Baqerchahr, cu 60.000 de locuitori, situat la aproximativ 20 de kilometri sud de Teheran.

Explozia a provocat un incendiu, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al serviciului naţional de salvare.

”Sunt doi morţi şi trei răniţi, dintre care doi internaţi la spital”, a precizat serviciul.

Fabrica Oxijen se află într-o zonă industrială, a anunţat prefectul oraşului, Amin Babai, citat de Irna, fără să precizeze care este activitatea instalaţiei.

NEGLIJENŢĂ A MUNCITORILOR

În opinia sa, accidentul a avut loc ”din cauza neglijenţei muncitorilor în timpul umplerii unor butelii de oxigen”.

”Pompieri erau prezenţi la faţa locului imediat după accident şi au împiedicat extinderea focului”, a anunţat el.

”Explozia a fost atât de puternică, încât zidurile fabricii (de piese de schimb pentru automobile) Saipapress din apropiere au fost distruse, a declarat Babai, sugerând că fabrica Oxijen a suferit pagube importante.

La 30 iunie, o explozie puternică s-a soldat cu 19 morţi într-o clinică din Teheran, în care s-a extins incendiul.

Generalul Hossein Rahimi, şeful Poliţiei din Teheran, a negat că accidentul ar fi fost cauzat de un act de ”sabotaj”.

La 25 iunie, un rezervor de gaze a explodat în sectorul Parchin, în apropiere de o instalaţie militară, la Teheran, fără să se soldeze cu victime. Pompierii au controlat incendiul, iar o anchetă a fost lansată în vederea stabilirii cauzelor.

Organizaţia Iraniană a Energiei Atomice (OIEA) a publicat marţi un comunicat în urma unor ”acuzaţii mincinoase ale unor elemente contrarevoluţionare în presă despre o explozie la centrul nuclear Shahid Rezaeinejad din Ardakan”, un oraş situat la aproximativ 450 de kilometri sud-est de Teheran.

”Nu s-a întâmplat nimic în această fabrică ce produce concentrat de uraniu (”yellowcake”), subliniază OIEA în comunicat, fără să se poată stabili imediat la ce informaţii de presă se referă.

OIEA consideră că aceste informaţii nu au alt scop decât ”să facă zgomot”, să ”provoace disperare” în ţară şi să susţină campania de ”presiune maximă a Marelui Satan (Statele Unite)” împotiva Iranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.