Un concurs naţional care premiază cele mai reuşite lucrări şi le oferă micilor artişti şansa de a-şi expune operele, pentru prima dată, în cadrul celui mai mare eveniment dedicat artei din România - Art Safari Bucureşti - a fost anunţat joi, urmând ca înscrierile să aibă loc în perioada 15 iulie-20 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concursul se adresează copiilor cu vârste între 10 şi 18 ani. Câştigătorii vor fi anunţaţi în luna septembrie.

Asociaţia Odiseea este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2018, ce derulează programe de educaţie non-formală inspirate din artele liberale, cu focus pe cultură şi dezvoltare personală.

"Pentru un tânăr din România, cariera în artă se poate dovedi o adevărată odisee. Cei care doresc să facă o meserie din talentul lor nu sunt încurajaţi suficient în această direcţie, iar universităţile de artă nu sunt conectate la piaţa muncii şi la nevoile ei contemporane. Vrem să le arătăm că, de fapt, un tânăr absolvent de artă trăieşte astăzi probabil cel mai propice moment pentru dezvoltare. Noi, Asociaţia Odiseea, ne dorim să deschidem porţi pentru viitoarea generaţie de artişti din ţara noastră, oferindu-le o rampă de lansare, susţinere materială, dar şi sprijin pe termen lung", a declarat Iulia Andronic, Project Managaer în cadrul Asociaţiei Odiseea.

Ioana Ciocan, director general Art Safari Bucureşti şi ambasador al concursului "Odiseea Tânărului Artist" este de părere că "artiştii români sunt incluşi în expoziţii importante la nivel mondial, colecţionarii încep să achiziţioneze arta tânără. În paralel, observăm un avânt al artei urbane (street art), foarte iubite de public. De cealaltă parte, şi implicarea tot mai mare a tehnologiei în artă a crescut interesul publicului faţă de artă. Social media, dar şi casele de licitaţii online şi muzee temporare precum Art Safari Bucureşti oferă astăzi excelente platforme de promovare şi exprimare pentru tinerii artişti. Da, nicicând nu au fost vremuri mai bune în România pentru artişti, aşa că acum este momentul să descoperim şi să creştem generaţii tinere de artişti". 

Premii şi condiţii de participare

Concursul „Odiseea Tânărului Artist” se adresează copiilor cu vârste între 10 şi 18 ani, iar valoarea totală a premiilor oferite se ridică la 5.200 de euro, după cum urmează:

Pentru grupa de vârstă 10-14 ani: locul I - 1.200 de euro, locul al II-lea - 800 de euro, locul al III-lea - 500 de euro;
Pentru grupa de vârstă 15-18 ani: locul I - 1.200 de euro. 

În plus, cele patru lucrări de artă câştigătoare vor fi expuse în cadrul ediţiei 2020 a Art Safari Bucureşti, care va avea loc în perioada 11-20 septembrie, în Palatul Pinacotecii Municipiului din Bucureşti. În plus, Asociaţia Odiseea va premia alte 30 de lucrări de artă cu câte 50 de euro fiecare.

Participanţii sunt invitaţi să realizeze o lucrare de artă (pictură, desen) cu tema „Odiseea unui copil” (călătorie, peripeţii, trasee imaginare sau reale). Copiii sunt provocaţi să răspundă prin propria viziune artistică întrebării: „În ce măsură eşti TU eroul propriului drum? Care sunt cele mai interesante peripeţii prin care ai trecut sau pe care ţi le poţi imagina?”.

Micii artişti trebuie să se înscrie online pe platforma https://ateliere.odiseea.ro/concurs şi să înregistreze o fotografie cu lucrarea în intervalul 15-20 august, până la ora 16.00. Jurizarea va avea loc online în perioada  20 august - 1 septembrie. Câştigătorii desemnaţi vor fi anunţaţi prin email, în intervalul 2-3 septembrie şi au obligaţia de a transmite lucrările în format fizic prin poştă/ curier, până cel târziu 6 septembrie, către Asociaţia pentru educaţie Odiseea (Şoseaua Chitilei, nr. 431, Bucureşti).

Juriul va fi format din Ioana Ciocan (curator de artă şi directorul Art Safari Bucureşti), Elena Dumitrescu (lector, departament sculptură, Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti) şi Ionuţ Barbu (profesor de pictură, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.