Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, vineri, ”dezacordul ferm şi îngrijorarea faţă de adoptarea, de către Parlamentul României, a unor măsuri care afectează statutul magistratului”. Reprezentanţii instituşiei precizează că, printr-un procedeu legislativ disimulat, a fost adoptată supraimpozitarea progresivă a pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor. De asemenea, CSM transmite că susţine şi ICCJ de sesizare a CCR cu privire la regimul disciplinar aplicabil judecătorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Printr-un procedeu legislativ disimulat, a fost adoptată măsura supraimpozitării progresive a pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, cu consecinţa eliminării acestei garanţii constituţionale. Consiliul Superior al Magistraturii susţine şi de această dată, în totalitate, demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare. În acest sens, Consiliul a transmis Curţii Constituţionale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate intrinsecă şi extrinsecă a actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, cât şi din reglementări internaţionale relevante cu incidenţă în domeniul statutului magistratului şi al independenţei justiţiei”, a transmis CSM, vineri, printr-un comunicat de presă.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis opinia sa juridică argumentată şi în susţinerea demersului legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, prin care a fost modificat statutul judecătorilor în ceea ce priveşte regimul disciplinar aplicabil acestora.

”Astfel, proiectul de lege reglementează din nou abaterea disciplinară care a mai fost anterior introdusă prin dispoziţiile art. IV punctul 26 din O.U.G nr. 23/2020, publicată în Monitorul Oficial la data de 12.02.2020, act normativ declarat neconstituţional în ansamblul său de către Curtea Constituţională la data de 02 iunie 2020, prin Decizia nr. 221. Consiliul Superior al Magistraturii, ca unic garant constituţional al independenţei justiţiei, nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a tuturor principiilor care dau conţinut acestei valori constituţionale, sens în care va efectua toate demersurile care se impun pentru protejarea sa efectivă”, a mai transmis instiutţia, care şi-a manifestat ”dezacordul ferm şi îngrijorarea faţă de adoptarea, de către Parlamentul României, a unor măsuri care afectează statutul magistratului”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.