Preşedintele american Donald Trump a promovat în ultimele săptămâni hidroxiclorochina ca medicament ce poate reduce simptomele provocate de noul coronavirus, deşi nu există dovezi medicale în acest sens, şi a declarat luni că a primit undă verde din partea doctorului de la Casa Albă să ia acest medicament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump susţine că nu a prezentat niciun simptom al bolii. El a făcut anunţul supriză după o întâlnire cu directori de restaurante, la care s-a discutat despre impactul virusului, scrie BBC. 

Luna trecută, US Food and Drug Administration a spus că hidroxiclorochina „nu s-a arătat a fo sigur şi eficient  pentru tratarea sau prevenirea Covid-19”. Administraţia a avertizat că, în cazul administrării acestuia, în cazul unora pot să apară grave probleme ale ritmului cardiac, ca rezultat al combinării lui cu alte medicamente.

Comentariile preşedintelui în vârstă de 73 de ani i-au suprins chiar şi pe cei mai înfocaţi susţinători. Imediat după remarcile lui, un prezentator de la Fox News a lansat un avertisment pentru telespectatori. Citând un studiu al Guvernului, Neil Cavuto a spus că medicamentul ar putea ucide oamenii care au probleme de respiraţie şi de inimă.

Oamenii de ştiinţă au spus că nu există vreo dovadă că medicamentul funcţionează ca tratament pentru pacienţii cu Covid-19. Există şi riscul apariţiei unor efecte secundare care vizează ficatul şi rinichii. 

Anunţul preşedintelui Trump că ia hidroxiclorochină, folosit pentru a trata malaria, a avut ecou şi în social media. 

„Sunt om de ştiinţă. Nu îmi pasă de preferinţele voastre politice, dar vă rog să nu luaţi hidroxiclorochină. Este chiar dăunător şi, statistic, nu vă va ajuta să vă vindecaţi de Covid-19”, a scris un bărbat pe Twitter.

După primele referiri ale lui Trump la acest medicament, în luna martie, vânzările de clorochină şi hidroxiclorochină în Statele Unite au crescut mult. De atunci, a fost înregistrată o scădere a cererii.

Donald Trump a repetat în toată această perioadă că medicamentul este un potenţial tratament pentru Covid-19.

Tot luni, preşedintele a acuzat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că este „marioneta Chinei”. Aceste comentarii au fost făcute în contextul în care OMS susţine o întâlnire virtuală de două zile centrată pe pandemie.

Trump a spus că OMS „ne-a dat multe sfaturi proaste, groaznice sfaturi” şi că „s-au înşelat atât de mult şi au fost mereu de partea Chinei”.

Preşedintele american nu a participat la întâlnire, ci ministrul american Sănătăţii, care a spus că OMS nu a gestionat corect criza, astfel că au fost pierdute multe vieţi.

La întâlnirea anuală participă 194 de state membre ale OMS. Trump, criticat pentru modul în care a acţionat în cazul crizei sanitare, a acuzat China că a încercat să ascundă epidemia şi OMS că nu a tras Beijingul la răspundere.

„Aleg să nu fac o declaraţie azi”, a spus Trump luni despre eveniment, descriind organismul ca „marionetă a Chinei”.

SUA au suspendat deja finanţarea către OMS şi anchetează modul în care aceasta a gestionat pandemia. 

La începutul întâlnirii OMS, preşedintele chinez Xi Jinping a spus că ţara sa este „deschisă şi transparentă” şi a insistat că orice anchetă ar trebui să aibă loc după ce pandemia va fi controlată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.