Rusia şi China au boicotat o videoconferinţă cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la folosirea armementului chimic în Siria, iar Moscova consideră ”inacceptabil” faptul că nu a fost o reuniune publică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia şi China au ferestre goale” pe ecran, a declarat pentru AFP un membru al Consiliului de Securitate al ONU sub protecţia anonimatului.

Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că Rusia a cerut un singur lucru - ”ca discuţiile să se desfăşoare în mod deschis”.

”Din nefericire, partenrii noştri occidentali şi aliaţii lor au insistat asupra unei reuniuni cu uşile închise, în pofida sloganurilor lor în favoarea deschiderii şi transparenţei Consiliului de Securitate” al ONU, a denunţat diplomatul rus.

”O asemenea abordare este inacceptabilă pentru noi, pentru că alterează prerogativele statelor parte la Convenţia privind interzicerea armamentul chimic”, a subliniat el, justificându-şi astfel neparticiparea la videoconferinţă.

În această reuniune lunară - care a avut loc până acum cu uşile închise -, membrii Consiliului de Securitate al ONU urmau să-i audieze pe Înaltul reprezentant ONU însărcinat cu Dezarmarea Izumi Nakamitsu şi pe directorul Organizaţiei pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC) Fernando Arias.

Ei urmau de asemenea să-l audieze pe Coordonatorul Misiunii de Identificare înfiinţată de OIAC în iunie 2018, Santiago Onate, care a acuzat Damascul în primul său raport, prezentat la începutul lui aprilie, de comiterea unor atacuri chimice în 2017.

Potrivit Moscove, principala susţinătoare a regimului lui Bashar al-Assad, Siria şi-a desfiinţat programul înarmării chimice, toate stocurile de armament chimic au fost eliminate, iar toate capacităţile de producţie de armament chimic au fost distruse.

Damascul a dezminţit vreo responsabilitate în atacurile chimice din 2017.

”S-a hotărât ca reuniunea (de marţi) să aibă loc cu uşile închise pentru a le permite membrilor Consiliului de Securitate al ONU să discute foarte deschis şi să pună întrebări invitaţilor”, a subliniat într-un comunicat misiunea diplomatică a Marii Britanii la ONU, care s-a declarat ”dezamăgită” de decizia Moscovei şi Beijingului de a boicota reuninea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.