Cele mai mari 50 de daune plătite de asigurători în 2019 în baza poliţelor de tip property încheiate de companii au cumulat 143,6 milioane lei, dublu faţă de 2018, potrivit datelor transmise luni de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care arată că incendiile rămân cel mai frecvent risc despăgubit în baza asigurărilor de tip property.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Asigurările de tip property pentru locuinţe, spaţii comerciale şi industriale continuă să îşi demonstreze utilitatea ca instrument de protecţie financiară - atât pentru companii, cât şi pentru persoane fizice. Astfel, cele mai mari 50 de daune plătite de asigurători în 2019 în baza poliţelor de tip property încheiate de companii au cumulat 143,6 miliane lei, dublu faţă de 2018. Aproximativ 83% dintre aceste daune au fost cauzate de incendii, marcând o creştere importantă faţă de ponderea înregistrată în 2018", conform unei analize realizate de UNSAR la nivelul asociaţiei.

Astfel, printre principalele cauze care au generat cele mai mari 50 daune plătite de asigurători pe poliţele de tip property pentru companii – achiziţionate de acestea pentru a-şi proteja sediile, dotările, echipamentele, utilajele sau stocurile existente – se numără incendiile (119,2 milioane lei, în creştere cu 160% faţă de 2018), urmate de inundaţii, fenomene atmosferice şi avarii accidentale la utilaje.

"Incendiile rămân cel mai frecvent risc despăgubit în baza asigurărilor de tip property. Mai mult decât atât, în 2019, despăgubirile plătite pentru incendii la clădirile deţinute de companii – cum ar fi obiective industriale, fabrici – au fost de aproximativ 2,6 ori mai mari decât în anul anterior. Acest fapt demonstrează încă o dată importanţa acestui tip de protecţie pentru orice afacere, mai ales în perioade dificile precum este cea de acum”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Asigurările property oferă, în general, acoperire pentru o gamă largă de riscuri precum: incendiu, explozie, trăsnet, riscuri catastrofice, fenomene atmosferice, dar şi pentru alte riscuri specifice activităţii comerciale, care se pot ataşa prin clauze poliţei de bază.

În cazul asigurărilor de locuinţe, cele mai mari 50 de daune plătite în 2019 au cumulat aproximativ 9,5 milioane lei (asigurări obligatorii şi facultative). Pe primul loc în topul riscurilor care au generat daunele achitate anul trecut se află incendiul (87% în top 50 daune achitate), urmat de alunecări de teren, inundaţii, furtuni şi greutatea stratului de zăpadă.

"În afară de creşterea numărului de incendii, asistăm şi la o intensificare semnificativă a fenomenelor meteo extreme. Astfel, schimbările climatice provoacă tot mai multe daune, iar asigurările de locuinţe sunt esenţiale pentru protejarea patrimoniului românilor. Spre exemplu, doar în urma schimbărilor bruşte ale vremii produse în vara anului trecut au rezultat daune de peste 8,8 milioane lei la locuinţe, fiind deschise peste 6.600 dosare de daună”, a mai precizat oficialul UNSAR.

El spune că în 2019 despăgubirile plătite ca urmare a producerii riscurilor de incendiu şi calamităţi naturale au crescut la nivelul întregii pieţe de asigurări cu 69% faţă de 2018, conform datelor ASF.

Înfiinţată în 1994, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 80% din piaţa locală de asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.