Marea Britanie a întârziat prea mult timp să răspundă epidemiei noului coronavirus şi nu a învăţat suficient de rapid din experienţa altor ţări, a denunţat miercuri noul lider al Partidului Laburist Keir Starmer, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul conservator al premierului Boris Johnson s-a limitat, timp de mai multe săptămâni, să impună măsuri mult mai puţin restrictive decât cele din Italia, Spania şi Franţa, de exemplu, şi s-a hotărât să implementeze un plan de izolare abia la 23 martie, după publicarea unui studiu care prezenta proiecţii alarmante.

Până în prezent, potrivit datelor oficiale, s-au înregistrat aproape 13.000 de morţi din cauza covid-19 în spitalele britanice.

Însă date noi, care iau în calcul morţi în populaţia generală ale unor persoane care nu au fost spitalizate sugerează că bilanţul ar fi mult mai mare.

”Cred că deciziile care au fost luate în ultimele săptămâni au întârziat prea mult şi că nu s-au inspirat suficient de rapid din exemplul altor ţări, aşadar este necesar să evităm să repetăm acest lucru”, a declarat Starmer la postul public de radio BBC.

Partidul Laburist este de acord cu o prelungire a izolării în Marea Britanie, însă Starmer a îndemnat Guvernul să comunice cu privire la modalităţile în vederea ieşirii din criză, apreciind că populaţia este necesar să aibă o idee despre viitoarele etape, pentru a-şi păstra ”moralul şi speranţa”.

”Pentru a putea depăşi această criză, trebuie ca populaţia britanică să fie cu voi”, a apreciat Keir Starmer, îndemnând Guverul Johnson să fie ”deschis şi transparent”.

Liderul laburist consideră că depistarea în masă este necesar să constituie un element central al oricărei strategii a unei ieşiri din criză, ceea ce impune ca Guvernul să anticipeze în mod suficient organizarea şi implementarea unor investiţii şi infrastructuri necesare.

Ministrul britanic de Externe Dominic Raab - care asigură interimatul în timpul convalescenţei premierului Boris Johnson în urma spitalizării acestuia la terapie intensivă din cauza covid-19 - a anunţat luni că nu preconizează, pentru moment, o modificare a restricţiilor în vigoare.

Planul de acţiune britanic în criza sanitară urmează să fie rediscutat joi.

Keir Starmer, în vârstă de 57 de ani, un fost procuror general înnobilat de regina Elizabeth a II-a în 2014 pentru serviciile sale în justiţie, a fost ales la conducerea Partidului Laburist britanic la începutul lunii.

Statele din întreaga lume depun eforturi să definească modalităţile unei ridicări a dispozitivelor implementate în vederea unei încetiniri a răspândirii noului coronavirus.

Mai multe state membre ale uniunii Europene (UE) şi-au exprimat intenţia de a ridica sau relaxa dispozitivele în vigoare cu scopul de a amorsa o reluare a activităţii economice.

În Franţa, a treia cea mai afectată ţară din Europa de această criză sanitară, Emmanuel Macron a anunţat luni seara o prelungire - până la 11 mai - a izolării obligatorii, aflată în vigoare de la 17 martie, printr-o redeschidere treptată a instituţiilor şcolare începân de la această dată, o iniţiativă care se află în centrul unei polemici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.