Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a derulat, în contextul evoluţiilor legate de gestionarea şi prevenirea COVID-19, o serie întreagă de demersuri pe canale diplomatice pentru facilitarea revenirii spre ţară a transportatorilor români de marfă, rămaşi blocaţi pe diferite trasee dinspre Italia spre România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ultimele zile, au fost întreprinse demersuri atât faţă de autorităţile statelor din regiune, cât şi la nivel european, pentru a solicita identificarea unor soluţii pe fondul măsurilor restrictive adoptate în regiune pentru gestionarea COVID-19. Astfel, pe canale diplomatice, au fost contactate autorităţile responsabile din statele din regiune aflate pe traseele unde au fost semnalate blocaje – Slovenia, Croaţia, Serbia, Austria, Ungaria – în vederea permiterii tranzitului spre România”, a transmis, sâmbătă, MAE.

Totodată, au fost efectuate demersuri la nivelul Comisiei Europene în vederea sprijinirii, de la nivel UE, a realizării de eforturi coordonate ale statelor respective, în plan regional, pentru derularea unei proceduri comune şi rapide de tranzit, care ar urma sa fie gestionată de instituţiile de resort din statele aflate pe traseu.

”În urma acestor eforturi, s-a conturat, de principiu, ca soluţie, crearea, la nivel regional, a unui coridor de tranzit pentru facilitarea circulaţiei transporturilor blocate pe diferite trasee şi la diverse frontiere. În acest context şi pentru accelerarea implementării acestei soluţii convenite principial, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut în cursul zilei de sâmbătă, 14 martie 2020, o convorbire telefonică cu noul ministru de externe sloven, Anže Logar, care şi-a preluat mandatul în seara zilei de 13 martie”, a mai transmis MAE.

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu a explicat întreg contextul şi importanţa derulării unor eforturi comune pentru deblocarea situaţiei create, inclusiv la frontiera italo-slovenă, prin reluarea de urgenţă a tranzitului prin Slovenia şi instituirea unui coridor de tranzit la nivel regional.

”Omologul sloven a exprimat deschiderea pentru rezolvarea situaţiei create şi că înţelege preocuparea părţii române, noul Guvern sloven urmând să ia în discuţie identificarea unei soluţii. Ministerul Afacerilor Externe va continua să urmărească şi să faciliteze, în limita competenţelor sale, găsirea unei soluţii rapide pentru implementarea acestui coridor de tranzit, soluţie care necesită obţinerea unui consens al ţărilor care urmează să fie tranzitate”, a mai transmis MAE.

MAE reaminteşte, totodată, că, în acest context specific, o serie de state europene au decis măsuri restrictive specifice pentru a gestiona şi preveni epidemia de COVID-19, iar eforturile întreprinse de partea română sunt circumscrise acestor decizii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.