Guvernele ceh şi slovac au anunţat joi închiderea aproape totală a frontierelor pentru a se proteja contra coronavirusului, în contextul restricţiilor radicale luate în Europa Centrală, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Niciun cetăţean străin nu va mai fi autorizat să intre în Slovacia" începând de vineri dimineaţă, ora locală 7.00 (6.00 GMT), a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac de Interne, Peter Lazarov.

Bratislava face excepţie cu privire la cetăţenii din Polonia vecină, care au înregistrat 51 de contaminări dintre care un deces, relativ puţini pentru o ţară cu 38 de milioane de locuitori. 

Mulţi polonezi lucrează în uzinele şi minele din Slovacia. 

Străinii care vin din alte ţări vor putea intra în ţară cu condiţia să deţină un permis valid iar toţi slovacii care se întorc din străinătate vor fi plasaţi în carantină pentru 14 zile.                

În Slovacia, care a înregistrat, joi seară, 16 cazuri de contaminare cu coronavirus, aeroporturile internaţionale au fost închise iar transportul de pasageri terestru şi pe cale ferată, oprit. 

Măsurile foarte stricte se referă şi la barurile de noapte, spa-urile şi parcurile acvatice. Centrele comerciale, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor, vor fi închise în acest weekend. Administraţiile publice vor fi deschise doar trei ore pe zi. 

Cehia vecină, unde sunt mai mult de 100 de contaminări confirmate joi seară, a decretat stare de urgenţă de 30 de zile, închizându-şi frontierele pentru turiştii care vin din "zonele de risc", adică 15 ţări: Germania, Franţa, Regatul Unit, China, Coreea de Sud, Iran, Italia, Spania, Austria, Elveţia, Suedia, Norvegia, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca.         

Începând de sâmbătă, autorităţile de la Praga vor interzice autobuzele, trenurile şi bărcile care transportă pasageri de-a lungul frontierelor sale, nu şi pentru rezidenţi şi străinii care se întorc în ţările lor.                

Doar 11 puncte de trecere vor rămâne deschise la frontierele cu Germania şi Austria, călătorii fiind controlaţi.        

Zborurile internaţionale vor fi autorizate doar prin aeroportul din Praga. 

În Polonia, la fel ca la vecinii cehi, slovaci şi baltici - lituanienii, letonii şi estonienii - unităţile de învăţământ au fost închise temporar iar adunările publice, evenimentele sportive şi culturale au fost interzise sau sever limitate.                

Varşovia a instaurat controale sanitare la toate punctele de frontieră. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.