Muzeul Naţional de Artă al României a lansat miercuri o nouă campanie, cu scopul de a sensibiliza populaţia la problemele pe care persoanele fără adăpost le întâmpină în sezonul rece, şi "a îmbrăcat" cu fulare, fesuri şi haine statuile aflate în curtea interioară a instituţiei din Calea Victoriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intitulată "La adăpostul artei", campania se va derula în perioada 12-29 februarie, în parteneriat cu organizaţia Samusocial din România. 

Ideea campaniei are la bază realizarea unei paralele neconvenţionale între sculpturile amplasate în Curtea de Onoare a muzeului şi persoanele fără adăpost. Spre deosebire însă de oamenii fără adăpost, fără venituri şi cel mai adesea singuri, sculpturilor le poartă cineva de grijă zilnic. În plus, materialele acestor sculpturi le permit să reziste în condiţii meteo vitrege, în timp ce oamenilor străzii aceleaşi condiţii le pot fi fatale. Cu toate acestea, dacă în faţa sculpturilor ne oprim pentru a le admira, pe lângă persoanele fără adăpost trecem prea adesea în viteză, indiferenţi sau chiar incomodaţi.

În cadrul campaniei, sculpturile din Curtea de Onoare a MNAR vor deveni „ambasadori tăcuţi” ai cauzei. Pentru a atrage atenţia, mici accesorii vestimentare vor „încălzi” sculpturile, lângă care se vor găsi panouri informative despre activitatea Samusocial din România şi despre modul în care doritorii pot ajuta oamenii fără adăpost.

Gianina Corondan este cea care a ales accesoriile vestimentare cu care au fost "îmbrăcate" operele de artă în această perioadă.

Miercuri, cu ocazia lansării campaniei, MNAR a organizat o zonă specială unde să fie donate haine, urmând ca după această dată, toate donaţiile să fie făcute direct la Centrul de Zi Samusocial din Şoseaua Grozăveşti nr. 82 Bis, sector 6, Bucureşti.

MNAR a anunţat că pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost aflate în grija organizaţiei Samusocial din Romania pot fi donate haine şi încălţăminte pentru bărbaţi, femei sau copii (de orice vârstă), jucării pentru copii şi obiecte necesare creşterii copiilor; alimente neperisabile  (conserve, biscuiţi, zahăr, ulei etc); cârje, bastoane, cărucioare pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii. Este foarte important ca lucrurile donate să fie în stare bună, utilizabile (nu pot fi primite, de exemplu, haine murdare sau foarte degradate). 

 "Arta are şi rolul de a naşte întrebări, de a provoca discuţii şi de a ne face atenţi la problemele societăţii. Muzeul Naţional de Artă al României deţine cea mai importantă colecţie de artă din ţară şi ne dorim să o valorificăm şi în sensul în care, cu ajutorul ei, să dăm glas celor tăcuţi şi marginalizaţi, neglijaţi sau oprimaţi. Campania a luat naştere exact din această dorinţă", a spus arh. Liviu Constantinescu, manager interimar MNAR.

Campania „La adăpostul artei” se înscrie în politica marilor muzee de a-şi asuma şi roluri care depăşesc atribuţiile lor primordiale. Prin acţiunile şi campaniile cu implicare socială pe care acestea le desfăşoară, muzeele pot avea o reală contribuţie pozitivă în comunităţile din care fac parte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.