Guvernul britanic a numit-o vineri pe Karen Pierce, în prezent ambasadoare la ONU, în postul de ambasadoare a Regatului Unit la Washington, un post-cheie după Brexit, care era vacant în urma unui scandal diplomatic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numirea diplomatei în locul lui Kim Darroch, nevoit să demisioneze după divulgarea unor declaraţii jignitoare la adresa lui Donald Trump, intervine într-un moment crucial al relaţiilor dintre Regatul Unit şi Statele Unite.

După Brexit, Londra vrea să negocieze un nou acord comercial ambiţios cu Washingtonul, însă l-a iritat pe Trump după ce a dat undă verde unei participări limitate la reţeaua 5G producătorului chinez de echipamente în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, în pofida unor avertismente americane.

”Este un moment de o enormă oportunitate pentru prietenia dintre Regatul Unit şoi Statele Unite”, a declarat, citat într-un comunicat, ministrul britanic de Externe Dominic Raab.

Prima femeie în acest post, Karen Pierce, în prezent ambasadoarea britanică la ONU, este considerată de către premierul britanic Boris Jihnson o diplomată ”excepţională”, a declarat vineri purtătorul acestuia de cuvânt.

Preşedintele american o apreciază la rândul său în mod special pe Karen Pierce, pe care a catalogat-o la un moment dat drept ”fabuloasă”, scrie Daily Mail.

Pierce, în vârstă de 60 de ani, abia aşteaptă ”să consolideze şi aprofundeze şi mai mult relaţia specială dintre cele două ţări şi popoare”, a declarat ea într-un comunicat.

Ea îi succedă lui Kim Darroch, nevoit să demisioneze în iulie după divulgarea unor notiţe diplomatice puţin măgulitoare la adresa preşedintelui american Donald Trump.

Aceste divulgări au provocat furia locatarului Casei Albe, care a dat asigurări că nu avea să mai aibă vreun contact cu Kim Darroch, pe care l-a catalogat drept un ”tip  prost”.

Donald Trump a criticat-o totdată atunci în mod deschis pe Theresa May, premierul conservator britanic de la acea vreme, care şi-a exprimat susţinerea faţă de diplomatul său.

Karen Pierce a intrat în diplomaţia britanică în 1981 şi a lucrat la Tokyo, Washington şi în Balcani.

Originară din nord-vestul Angliei, ea a fost de asemenea ambasadoarea Marii Britanii în Afganistan din 2015 în 2016.

Ea urmează să devină ambasadoarea britanică la Washington imediat ce Guvernul american îi va confirma oficial numirea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.