Bernie Sanders, cu vântul în pupa, l-a atacat pe favoritul Joe Biden pe tema bilanţului său în politica externă, încercând totodată să respingă acuzaţii de sexism, în ultima dezbatere înainte de votul foarte aşteptat din Iowa, care dă lovitura de începere a alegerilor primare democrate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După zile de atacuri la distanţă, erau aşteptate scântei, însă cei şase candidaţi care speră să-l înfrunte pe Donald Trump în noiembrie au mizat pe acalmie, atacându-l pe preşedintele republican, afectat de o procedură de destituire.

Însă un semn că animozitatea nu a dispărut, odată terminată emisiunea, senatoarea progresistă Elizabeth Warren a refuzat să îi strângă mâna lui Bernie Sanders care, îl acuză ea, i-ar fi spus într-o zi că o femeie nu poate să fie aleasă preşedintă.

Înregistrarea video a scenei a devenit rapid virală pe Twitter.

În plutonul din frunte în Iowa, foarte strâns potrivit sondajelor, niciun candidat nu a marcat clar în dezbatere.

Joe Biden, Bernie Sanders, cel mai tânăr candidat din cursă Pete Buttigieg şi Elizabeth Warren se bat, în fruntea anchetelor de opinie, în acest mic stat rural care ar putea avea o mare influenţă în cursa democrată, pentru că este primul care votează la 3 februarie.

Ei au participat la această dezbatere la Des Moines, în Iowa, marţi seara, cu senatoarea Amy Klobuchar şi omul de afaceri miliardar Tom Steyer.

După o perioadă de tensiuni foarte puternice între Statele Unite şi Iran, ei au fost intrebaţi îndelung despre programele lor cuprivire la Orientul Mijlociu.

Socialistul Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, nu a ratat ocazia să-l critice din nou pe moderatul Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, pe tema votului său din 2002, pe când era senator, în favoarea autorizării lui George W. Bush să intervină militar în Irak.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a recunoscut o ”eroare”, însă a subliniat că, prin îndelungata sa experienţă în politica externă, este calificat să devină preşedinte american.

”Identitatea Americii este în joc” în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, a declarat el. ”Nu cea pe care Donald Trump o scuipă, ura, xenofobia, rasismul. Asta nu ne defineşte. Trebuie să regăsim sufletul Americii”.

Cu privire la noul acord comercial negociat de Statele Unite, Canada şi Mexic sau la reforma sistemului de asigurări de sănătate, cei şase candidaţi şi-au expus de asemenea disensiunile.

Un primar şi un fost militar în Afganistan, Pete Buttigieg, în vârstă de 37 de ani, a respins acuzaţiile lui Elizabeth Warren, în vârstă de 70 de ani, potrivt cărora planurile sale în domeniul sănătăţii sunt prea timorate şi a apărat o viziune mai realistă şi unificatoare, în opinia sa.

El s-a prezentat drept candidatul viitorului, marcându-şi astfel diferenţa faţă de cei trei mari rivaliai săi septuagenari.

O FEMEIE CARE SĂ-L BATĂ PE TRUMP?

Consolidat de locul său în intenţiile de vot şi de o colactare de fonduri impresionante în 2019, în pofida unei recente crize cardiace, Bernie Sanders şi-a concentrar criticile mai ales asupra favoritului Joe Biden în ultimele zile.

Însă, până la urmă, între cei doi mari candidaţi progresişti în alegerile primare - Bernie Sanders şi Elizabeth Warren - a crescut temperatura, în urma unor divulgări în presă.

Mai întâi, site-ul Politico a scris că echipa socialistului le dă drept consemn voluntarilor săi să o prezinte pe rivala sa ca pe o candidată a elitelor. Lucru pe care el nu l-a dezminţit.

Apoi, două zile mai târziu, altă polemică a izbucnit, după ce surse anonime au declarat pentru CNN că Sanders i-a spus, la sfârşitul lui 2018, lui Warren că o femeie nu poate să obţină niciodată o victorie în alegerile prezidenţiale împotriva lui Donald Trump, chiar în momentul în care aceasta îl anunţa că intenţionează să intre în cursă.

”Eu nu am spus asta”, a declarat senatorul în timpul dezbaterii.

Elizabeth Warren l-a contrazis imediat pe ”prietenul” său, după care a prezentat serioasă marea problemă a acestei dezbateri.

”O femei poate ea să-l bată pe Donald Trump? Priviţi bărbaţii din acestplatou. Toţi au pierdut zece alegeri. Singurele persoane de aici care au câştigat toate alegerile în care s-au prezentat sunt femeile. Amy (Klobuchar) şi cu mine”, a declarat ea, provocând aplauze.

TRUMP NUMĂRĂ LOVITURILE

Într-un miting de campanie, organizat în aceeaşi seară în statul vecin Wisconsin, Donald Trump şi-aatacat rivalii, ironizându-l pe Joe Biden, cunoscut prin gafele sale, şi pe Bernie Sanders, despre care a spus că ”este un tip rău”.

Ironia face ca Sanders, la fel ca Elizabeth Warren, Amy Klobuchar şi alt senator care candidează în alegerile democrate, Michael Bennet, să fie blocaţiîn Congres, la Washington, începând de săptămâna viitoare, pentru a asista, ca juraţi, la procesul destituirii locatarului Casei Albe.

Ei vor fi astfel împiedicaţi să petreacă un timp preţios pentru a-şi face campanie pe teren, chiar înainte de primele scrutine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.