Cineastul Ladj Ly, revelaţia ediţiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes, unde lungmetrajul lui de debut „Les misérables” a fost recompensat cu premiul juriului, se află de câteva zile în vizorul presei franceze din cauza trecutului infracţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul se află şi pe lista scurtă pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020 şi este posibil ca scandalul izbucnit în Franţa să influenţeze decizia Academiei americane de film.

Publicaţiile de dreapta Valeurs actuelles şi Causeur au scris - în mod eronat - că Ladj Ly a fost condamnat pentru complicitate la tentativă de crimă. Cineastul în vârstă de 40 de ani, care a vizitat şi România toamna aceasta, fiind invitat la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, a dat în judecată cele două entităţi pentru calomnie şi defăimare pe bază de rasă.

Săptămâna aceasta, ziarul de stânga Libération a dezvăluit că Ly a fost, de fapt, condamnat în 2009 pentru complicitate la răpire şi sechestrare, pentru care a fost condamnat la 3 ani de închisoare. El a făcut apel în 2012, dar fără succes, şi a executat o pedeapsă redusă la 2 ani.

Potrivit Libération, Ly a fost complice într-o infracţiune organizată de Amad Ly (fără legătură), care locuia în aceeaşi suburbie a Parisului, Montfermeil. Amad Ly şi-a sechestrat sora, după ce a aflat că ea avea o relaţie cu soţul verişoarei lor. El a primit o condamnare de 5 ani de închisoare. 

Ladj Ly a mai fost condamnat de două ori înainte de asta: în 2011, când a înregistrat video un episod violent în care a fost implicată poliţia (despre care el vorbeşte în prezent, lungmetrajul abordând acest subiect) - a primit 6 luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 400 de euro, şi în 2012, pentru abuz verbal şi fizic asupra primarului din Montfermeil, Xavier Lemoine. Ladj Ly şi alţi bărbaţi l-au atacat verbal pe primar după un incendiu în care un copil în vârstă de 9 luni a murit. Despre cele două cazuri a scris Le Parisien. 

„Les misérables” - care vorbeşte despre relaţia şi violenţele dintre comunitate şi autorităţi în suburbia Parisului - a fost lansat în Franţa în noiembrie şi a înregistrat un succes, cu încasări de 11 milioane de dolari până în prezent. Filmul a fost nominalizat la Globurile de Aur şi, ca propunere a Franţei pentru o nominalizare la Oscar, se află acum pe lista scurtă. Lungmetrajul a fost nominalizat şi la premiile Goya şi Lumière.

În România, filmul va fi lansat pe 24 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.