Premierul polonez Mateusz Morawiecki a prezentat demisia Guvernului său în Parlament, în prima sesiune după alegerile legislative de la 13 noiembrie, însă rămâne la conducerea noului Executiv, a cărui alcătuire nu se schimbă foarte mult, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Principalii miniştri îşi păstrează portofoliile.

Însă Afacerile Europene nu se mai aflî în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care urmează să fie condus de Jacek Czaputowicz. Ele sunt preluate de către Konrad Szymanski, anterior adjunct al ministrului de Externe însăcrinat cu afaceri europne, şi trec direct în subordinea premierului.

Premierul reprezintă ţara la summiturile UE, iar astfel colaborează în mod direct cu diplomaţii însărcinaţi de relaţiile cu Bruxellesul, a motivat şeful său de cabinet, Michal Dworczyk.

Apar alte trei ministere - al Climei, care se desprinde din Ministerul Mediului, al Administrării fondurilor şi Administrării bunurilor, al căruii nume oficial nu a fost stabilit încă. Acesta din urmă, încredinţat vicepremierului Jacek Sasin, urmează să supervizeze marile societăţi de stat, o sarcină care a revenit în ultimii ani unor diverse ministere, în funcţie de competenţele acestora.

Preşedintele Andrzej Duda i-a îndemnat marţi, în noul Parlament, pe deputaţi să adopte ”limba respectului” în dezbateri şi să renunţe la tonul ”radical”, o trimitere la discuţii violente între majoritate şi opoziţie.

Andrzej Duda, care urmează să candideze în primăvară la al doilea mandat, a făcut un gest simbolic cu privire la opoziţie şi s-a dus să strângă mâna liderilor acesteia, aşezaţi în primul rând în hemiciclu.

Însă fostul ministru al Apărării Antoni Macierewicz, care a deschis prima sesiune a Camerei, a adoptat cu totul alt ton, denunţând ”noua fază a atacului postmarxist” şi ”ideologia gender” sau ”tentativa utopică a construirii unui imperiu neosocialist” - probabil o trimitere la Uniunea Europeană (UE).

”Noi ştim care sunt consecinţele lăsării medilor foştilor agenţi în posturi importante ale administraţiei publice, în universităţi, în justiţie şi în presă”, a tunat el, un ecou al tezei în continuare prezente în anumite medii conservatoare cu privire la existenţa unei reţele de foşti comunişti, păstrate la 30 de ani după căderea Cortinei de Fier, mulţumită complicităţii părţii liberale a clasei politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.