Câteva zeci de mii de polonezi au participat la un Marş al Independenţei, organizat de zece ani la Varşovia de către extrema dreaptă, agitând steagul naţional alb-roşu în mijlocul unor fumigene în aceleaşi culori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dumnezeu, onoare, patrie”, au scandat participanţii la marş luni, după ce au intonat imnul naţional.

Sloganuri anticomuniste şi homofobe au fost strigate, precum ”Ia-ţi ciocanul şi secerea şi loveşte gunoiul roşu” şi ”Interdicţie de pedalare”, iar sloganuri afişate pe două corturi denunţau ”mediile evreieşti care cer 300 de miliarde de dolari Poloniei”.

Publicul era invitat, în aceste corturi, să semneze o petiţie împotriva ”Legii 447”, adoptată în Statele Unite, care aprobă cereri de indemnizare cu privire la bunuri evreieşti.

De-a lungul anilor, acest marş, iniţial marginal, a devenit o manifestaţie importantă ce comemorează redobândirea suveranităţii naţionale a Poloniei, la 11 noiembrie 1918, după 123 de ani de ocupaţie rusă ţaristă, prusacă şi austro-ungară.

Coloana, plasată sub o supraveghere poliţistă extrem de atentă, reuneşte anual liderii şi mambrii extremei drepte. Numeroşi participanţi îşi motivează prezenţa prin dorinţa de a-şi exprima patriotismul şi ataşamentul faţă de independenţă, un sentiment deosebit de puternic la polonezi.

”Aceasta este cea mai mare manifestaţie patriotică, antimondialistă şi politic incorectă din Europa”, s-a lăudat luni, pe Twitter, Krzysztof Bosak, un deputat de extremă dreapta, ales în octombrie în noul Parlament polonez.

Participanţi intervievaţi de AFP au declarat că simpatizează formaţiunea de extremă dreapta Konfederacja, din care au intrat în noul Parlament nouă deputaţi.

”PiS şi PO, aceleaşi rele”, a scandat un grup de tineri, denunţând deopotrivă Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la putere, şi Platforma Civilă (PO, centru), aflată în opoziţie.

Poliţia a evacuat mai multe persoane care manifestau împotriva marşului şi care s-au instalat pe traseul acestuia, ridicând o barieră impozantă cu mesajul Konstytucja (Constituţia, în poloneză), simbolul respingerii de către opoziţie a reformelor controversate în justiţie ale actualei puteri.

Aceste reforme au determinat Comisia Europeană (CE) să deschidă proceduri fără precedent contra Varşoviei, motivate de temeri cu privire la statul de drept în Polonia.

La miezul nopţii, în numeroase locuri din ţară, polonezii au intonat imnul naţional, într-o rară mişcare de unitate naţională, în contextul în care Polonia este puternic împărţită.

Guvernul şi preşedintele, care provin din drepta conservatoare şi naţionalistă, au ignorat marşul şi au participat la ceremonii oficiale, defilări militare, discursuri, concerte şi depuneri de jerbe de flori la morimintele părinţilor independenţei poloneze.

Membrii şi susţinătorii opoziţiei de centru şi de stânga şi-au urmat propriile programe şi celebrări.

Un marş antifascist, colorat şi cu muzică diversă, organizat de diverse ONG-uri de stânga, feministe şi ecologiste, a adunat, la Varşovia, aproximativ 12.000 de persoane, care au defilat cu steaguri poloneze, europene, curcubeu sau kurde, sub mottoul ”Pentru libertatea voastră şi a noastră”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.