Statele Unite şi Coreea de Sud urmează să efectueze manevre militare ”reduse” la sfârşitul lui noiembrie, după anularea exerciţiului lor anual comun de anul trecut, a anunţat Pentagonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urmă cu un an, noi am anulat exerciţiul «Vigilant Ace», mulţumită atmosferei din Peninsula (Coreea) la acel moment. Anul acesta vom efectua manevre aeriene comune între Forţele aeriene ale Statelor Unite şi Coreei de Sud”, a anunţat joi un reprezentant al Statului Major american, viceamiralul William Byrne.

Întrebat într-o conferinţă de presă, la Pentagon, care este amploarea acestor manevre militare, el a refuzat să prezinte date concrete.

”Amploarea este redusă” faţă de exerciţiul Vigilant Ace, care a mobilizat 12.000 de militari americani în 2017, a spus viceamiralul.

Comandantul forţelor americane în Coreea de Sud, generalul Robert Abrams, şi omologul său sud-coreean Jeong Kyeong-doo ”sunt însărcinaţi să se asigure că vom efectua numărul adevcat de evenimente comune, tipul adecvat de evenimente comune, în vederea menţinerii gradului de participare (...), lăsându-le totodată diplomaţilor noştri spaţiul şi capacitatea de a continua negocieri cu Coreea de Nord”, a subliniat el.

Coreea de Nord a denunţat aprig, miercuri, anunţul acestor manevre militare, care urmează să înceapă la 18 noiembrie, pe care le consideră ”o declaraţie de confruntare” ce riscă să dăuneze procesului diplomatic.

”Noi am subliniat cu numeroase ocazii că aceste exerciţii militare comune ne obligă să reconsiderăm măsurile pe care le-am laut deja”, ameninţa un oficial de la Ministerul nord-coreean de Externe, Kwon Jong Gun, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Ministrul american al Apărării Mark Esper urmează să efectueze săptămâna viitoare un turneu în Asia, în cadrul căruia va efectua ovizită la Seul, a anunţat Pentagonul.

El urmează să participe, la Bangkok, la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi să efectueze de asemenea vizite în Filipine şi Vietnam.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.