Consilierul economic de la Casa Albă Larry Kudlow a sugerat joi că reprezentanţii Rezervei Federal (Fed) fac parte din ”statul paralel” şi a reluat apelul său şi al preşedintelui Donald Trump ca oficialii băncii centrale să reducă în continuare costurile de împrumut, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Merg în direcţia bună”, a declarat Kudlow la CNBC, adăugând că o reducere cu 0,25 de puncte procentuale ar fi potrivită.

”Modelele lor sunt greşite în mare măsură. Statul paralel, membrii board-ului, desigur, nu au fost de ajutor. Opa, am spus asta?”, a spus Kudlow la CNBC, folosind un termen conspirativ utilizat de unii cu referire la un guvern din umbră.

Reprezentanţii Fed se vor întâlni peste două săptămâni pentru a decide nivelul dobânzilor, pe care au fost nevoiţi să le reducă de două ori în acest an ca reacţie la riscurile în creştere, între care se numără războiul comercial dintre Statele Unite şi China şi încetinirea creşterii economiei mondiale.

Preşedintele american Donald Trump a cerut Fed să reducă dobânzile la nivelul zero şi chiar sub acest nivel, insultându-i pe oficialii băncii instituţiei ca fiind ”capete seci” pentru că nu fac acest lucru.

În comentarii făcute reporterilor după interviul la CNBC, Kudlow a spus că nu face un atac personal, dar a afirmat că modelele Fed nu funcţionează.

Board-ul guvernatorilor Fed, de la Washington,  face parte din guvernul federal, dar membrii săi au mandate de 14 ani, depăşindu-le pe cele ale unui preşedinte al SUA.

Banca centrală publică declaraţii financiare şi oferă rapoarte regulate Congresului.

Rezerva Federală este independentă de Casa Albă în respectarea mandatului său de susţinere a pieţei muncii şi a stabilităţii preţurilor.

Rata şomajului din Statele Unite a scăzut la 3,5%, sub estimarea Fed privind un nivel durabil care nu creează o inflaţie nedorită, dar cu toate acestea inflaţia a rămas de ani de zile sub 2%, a notat Kudlow, adăugând că acest fapt sugerează o deconectate de ceea ce afirmă modelele şi modul în care se comportă economia.

Un purtător de cuvânt al Fed a refuzat să comenteze remarcile lui Kudlow.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.