Romanul „Transparenţa” al lui Radu Vancu a fost recompensat, duminică seară, în finalul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, cu premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Transparenţa” a apărut anul trecut la editura Humanitas. Doi studenţi la Litere, pasionaţi de poezie şi de plimbări printr-un Sibiu mitic, trăiesc o poveste de dragoste care rescrie harta oraşului lor. Măcinaţi de maladii stranii, el de o inexplicabilă decorporalizare, care îl face să devină transparent la orice emoţie mai puternică, ea de o sensibilitate exacerbată, care are consecinţe dintre cele mai dramatice, cei doi înaintează permanent pe graniţa subţire dintre normalitate şi angoasă existenţială dusă la extrem, alimentată cu alcool, discuţii literare şi dragoste fizică. 

Romanul a fost ales dintre cinci cărţi: „Fontana di Trevi”, de Gabriela Adameşteanu, „O formă de viaţă necunoscută”, de Andreea Răsuceanu, „Avalon. Secvenţele emigranţilor fericiţi”, de Bogdan Suceavă, „Cartea numerilor”, de Florina Ilis, şi „Transparenţa”, de Radu Vancu.

Au jurizat de 19 elevi de la colegii naţionale şi licee teoretice din Iaşi, îndrumaţi de 19 cadre didactice. 

Criteriile de jurizare au fost impactul lectorial, originalitatea viziunii scriitoriceşti, polifonia mesajului, arhitectura operei şi stilul şi limbajul. 

„Este foarte dificil să vorbeşti despre literatură cu liceenii, pentru că ei cer literaturii totul. Vorbesc despre ea, îţi pun nişte întrebări ca nişte fandări pe viaţă şi pe moarte, cu garda jos, cu toate sistemele de siguranţă dezactivate. Ei cer literaturii să îi salveze, să ne salveze. Astfel că premiile date de liceeni sunt cele mai sincere, radicale”, a spus Vancu pe scena festivalului.

El a continuat: „Pentru mine e unul dintre premiile esenţiale, din punctul ăsta de vedere. Apoi, pentru că este luat în compania unor prozatori adevăraţi. Eu sunt doar un poet care s-a jucat de-a prozatorul. Un diletant. Pentru că nu mai puteam scrie poezie, am încercat să scriu proză şi am făcut prea multe pagini. Şi mai e important pentru mine, pentru că îl primesc la Iaşi. M-am îndrăgostit de oraş în 1997. Aici e o cantitate de frumuseţe şi de încredere în literatură cum rar găseşti”. 

Vancu a dedicat premiul poetului Emil Brumaru, care „ne-a îmbogăţit pe toţi cu un patrimoniuenorm de frumuseţe”.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi a avut loc între 2 şi 6 octombrie. Între cei 300 de invitaţi s-au numărat scriitori, traducători, editori, organizatori de festivaluri, librari, distribuitori de carte, manageri şi critici. Programul a cuprins 130 de evenimente. Protagoniştii seriei de evenimente Serile FILIT au fost anul acesta María Dueñas, Richard Ford, Mihail Şişkin şi Mathias Énard.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.