O societate spaniolă de securitate, vizată de o anchetă a justiţiei spaniole, l-ar fi spionat pe Julian Assange în favoarea Statelor Unite pe când australianul trăia în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, dezvăluie în ediţia de vineri cotidianul El Pais, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angajaţii Undercover Global SL, însărcinată să asigure securitatea Ambasadei Ecuadorului în Regatul Unit pe când fondatorul WikiLeaks era refugiat în aceasta, tramitea rapoarte despre activităţile sale Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), potrivit ziarului.

Un judecător de la Audienţa Naţională, o înaltă instanţă judiciară de la Madrid, anchetează cu privire la acest caz, a declarat unul dintre avocaţii lui Asaange pentru AFP.

Contactat de AFP, tribunalul a refuzat să facă orice declaraţie.

”Există o anchetă penală la Audienţa Naţională, însă este secretă (...), iar noi nu putem să facem declaraţii despre conţinutul anchetei, în afară de ceea ce s-a divulgat deja” în presă, a declarat pentru AFP Aitor Martinez, care-l reprezintăpe fondatorul WikiLeaks.

”Divulgarea provine probabil de la angajaţi” ai Undercover Global, a adăugat el.

Potrivit El Pais, Undercover Global a instalat microfoane în extinctoare, în sediul ambasadei, şi în toaleta femeilor - unde  se adunauu avocaţii lui Asaange de teamă de a fi spionaţi.

Societatea ar fi instalat un sistem care le permitea Statelor Unite să urmărească toate înregistrările în direct.

Potrivit El Pais, Statele Unite au fost informate, astfel, în decembrie 2017, despre o reuniune între Assange şi şeful serviciilor secrete ecuadoriene în vederea transferului acestuia către altă ţară, cu ajutorul unui paşaport diplomatic.

Avocaţii lui Julian Assange au depus, la rândul lor, în aprilie, o plângere împotriva unui grup de spanioli, pe care-i acuză că l-au şantajat pe activist cu videouri şi documente obţinute în timpul şederii sale în sediul ambasadei.

În 2012, australianul în vârstă de 47 de ani, care era vizat de urmăriri penale în Suedia cu privire la viol - un dosar clasat între timp -, s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, pentru a evita să fie extrădat către Suedia şi Statele Unite, din cauza publicării a sute de mii de documente americane secrete pe site-ul său.

După ce a petrecut şapte ani în reprezentanţa diplomatică ecuadoriană, Julian Assange a fost scos din aceasta de poliţia britanică, la 11 aprilie, cu autorizaţia Quito.

Assange a fost condamnat la începutul lui mai de un tribunal londonez la 50 de săptămâni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat că a încălcat condiţiile eliberării sale provizorii sub cauţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.