Donald Trump l-a apărat aprig pe judecătorul Brett Kavanaugh, acuzat din nou că a avut un comportament sexual deplasat în tinereţea sa, la aproape un an de la confirmarea tumultuoasă a acestuia la Curtea Spremă a Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziarul The New York Times a dezvăluit duminică faptul că Brett Kavanaugh, pe când era student la Yale, în anii '80, şi-a exhibat sexul la o petrecere la care se consuma alcool şi că prieteni l-au împins să-l pună în mâna unei studente.

Cotidianul dă numele unui martor care a raportat incidentul poliţiei federale (FBI) şi senatorilor în urmă cu un an, în momentul în care apăreau alte acuzaţii  împotriva lui Brett Kavanaugh.

FBI, însărcinat să ancheteze cu privire la cel pe care Donald Trump tocmai îl alesese să intre în templul dreptului american, nu a dat curs sesizării, potrivit ziarului.

”Democraţii de stânga radicală şi partenerii lor din presa falsă repornesc la atac împotriva lui Kavanaugh (...). El este nevinovat şi a fost tratat în mod ORIBIL”, a scris Trump pe Twitter.

"Brett Kavanaugh ar trebui să înceapă să lanseze urmăriri în justiţie cu privire la defăimare sau Departamentul Justiţiei ar trebui să-i sară în ajutor”, a îndemnat el, denunţând ”minciuni incredibile”.

Miliardarul republican l-a susţinut mereu fără rezerve pe magistratul conservator, în pofida unor acuzaţii care au apărut în timpul procesului confirmării sale, în septembrie 2018.

O fostă colegă de liceu, Christine Blasey Ford, l-a acuzat de o tentativă de viol, în 1982. Într-o audiere foarte urmărită în Senat, ea s-a declarat sigură ”100%” că a fost agresată de către Brett Kavanaugh pe când acesta avea 17 ani, iar ea 15.

Audiat după ea, magistratul şi-a clamat nevinovăţia şi s-a declarat victima unei campanii de denigrare orchestrate de extrema stângă.

La acea vreme, o fostă studentă de la Yale, Deborah Ramirez, l-a acuzat la rândul său pe Brett Kavanaugh că şi-a exhibat penisul în apropiere de faţa sa, la o petrecere cu alcool - un incident distinct de cel reproşat duminică.

”RUŞINE”

Senatul a ordonat FBI să efectueze un complement de anchetă. În urma unor scurte investigaţii, poliţia federală nu a putut să coroboreze acuzaţiile lui Blasey Ford şi nici pe ale lui Deborah Ramirez.

Potrivit jurnaliştilor de la NYT, care urmează să publice în curând o carte despre acest subiect, Ramirez a dat o listă de 25 de persoane susceptibile să-i susţină declaraţiile, însă niciuna dintre aceste persoane nu a fost contactată de FBI.

În urma concluziilor FBI, Brett Kavanaugh a fost confirmat de Senat - cu o majoritate fragilă de 50 la 48 de voturi -, pe fondul unor manifestaţii în ţară.

El este de-acum membru pe viaţă al Curţii Supreme, însărcinată să arbitreze litigii care privesc mari subiecte de societate - avort, portul armelor, drepturile minorităţilor.

Venirea sa a balansat Curtea în tabăra conservatoare, cu cinci magistraţi din nouă, şi reprezintă una dintre principalele victorii ale lui Donald Trump, care se prevalează neîncetat de ea în campania sa în vederea realegerii în 2020.

Duminică, mai mulţi candidaţi în alegerile primare democrate au îndemnat la redeschiderea investigaţiilor împotriva judecătorului Kavanaugh, apreciind că procesul său de confirmare a fost o ”ruşine”.

"Brett Kavanaugh a minţit Senatul şi poporul american”, a dat asigurăr, pe Twitter, senatoarea Kamala Harris,care a reclamat destituirea acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.