Liderii Braziliei şi Franţei au, de câteva zile, o dispută publică ce a ajuns până acolo unde Jair Bolsonaro a publicat o fotografie cu Brigitte Macron, legat de care a făcut comentarii „sexiste” şi „lipsite de respect”. Macron a declarat luni că braziliencele se simt ruşinate, probabil, că au un astfel de preşedinte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Braziliencelor le este, probabil, ruşine cu Jair Bolsonaro, a spus luni Emmanuel Macron, ca răspuns după ce preşedintele Braziliei a ironizat-o pe soţia lui pe Facebook, scrie Reuters.

În ultimele zile, cei doi lideri au fost protagoniştii unui schimb acid de replici. Macron l-a învinuit pe Bolsonaro de situaţia din Pădurea Amazoniană şi că a minţit legat de politica privind schimbarea climatică.

Bolsonaro a publicat duminică, pe Facebook, o imagine prin care face comparaţie între soţia lui, Michelle, în vârstă de 37 de ani, şi cea a lui Macron, Brigitte, în vârstă de 66 de ani.

„Nu umiliţi omul, hahahah”, a scris Bolsonaro, iar comentariul lui a fost criticat ca sexist. 

Întrebat despre asta luni, la conferinţa de la Biarritz, unde liderii G7 s-au adunat în weekend, Macron a calificat comentariile ca „extrem de lipsite de respect” la adresa soţiei lui.

„Este trist. este trist în primul rând pentru el şi pentru brazilieni. Braziliencelor probabil le este ruşine cu preşedintele lor”, a spus Macron. „Pentru că stimez poporul brazilian, sper ca foarte curând să aibă un preşedinte care să se ridice la nivelul misiunii sale”, a adăugat preşedintele francez.

Tot luni, Bolsonaro a denunţat planul lui Macron de a crea o alianţă internaţională pentru protejarea Amazonului. El a scris pe Twitter că astfel Brazilia va fi tratată ca o colonie.

Macron a afirmat că a fost minţit de Bolsonaro referitor la angajamentele luate de preşedintele brazilian pentru lupta împotriva schimbării climatice.

În luna iulie, preşedintele brazilian de extremă dreapta a anulat întâlnirea pe care o avea programată cu ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, preferând să meagă la frizer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.