Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, vineri, pe şantierul Autostrăzii Transilvania, că există firme de construcţii care vin în România ”cu laptopuri, cu mape”, care nu câştigă licitaţii, dar apoi contestă şi blochează obiective de investiţii, el subliniind că ”de asta mă supăr pe constructorii străini, că blochează artificial”, a anunţat ministerul. Totodată, ministerul a informat că, până la finalul acestui an, secţiunea 3C3 Biharia – Borş va fi dată în circulaţie, potrivit constructorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răzvan Cuc şi directorul general al CNAIR au fost prezenţi, vineri, pe şantierul Autostrăzii Transilvania, secţiunea 3C3 Biharia – Borş, pentru a verifica evoluţiile înregistrate de la ultima vizită.

În cadrul vizitei, constructorul a precizat că până la sfârşitul acestei luni, stadiul lucrărilor va ajunge la 20%, iar la finalul acestui an segmentul de autostrada va fi dat în circulaţie. Acest sector de autostradă va lega România de Ungaria şi va descărca traficul în DN 19 Oradea – Satu Mare.

Ministrul Transporturilor s-a declarat mulţumit de mobilizarea constructorului şi de evoluţia lucrărilor şi a reiterat faptul că, în cazul lucrărilor din infrastructură, este foarte important ca antreprenorii să fie serioşi, să se ocupe de construcţia obiectivelor câştigate la licitaţii şi nu de blocarea lucrărilor.

”Sunt firme care vin în România, cu laptopuri, cu mape, care nu câştigă, contestă şi blochează obiective de investiţii. În cazul de faţă, vorbim despre firma Strabag, care contestă lotul 2 al Secţiunii 3C Chiribiş – Biharia, de 28,55 km, de pe Autostrada Transilvania. Nu mi se pare normal. Participi, nu câştigi, avem o comisie care evaluează, îţi spune că nu eşti bun, ai pierdut tehnic sau financiar, eşti mai slab clasat, pierzi şi ataci în instanţă. Care este rezultatul? Oricum, şi instanţa presupunem că va da în reevaluare sau va respinge contestaţia, ce facem? Mergem cu contestaţiile acestea la nesfârşit, doar ca să blocăm? Nu am nimic cu firmele din alte ţări, dar în momentul de faţă nu fac decât să blocheze obiectivele de investiţii din România. Gândiţi-vă ce front de lucru frumos ar fi fost ca după ce termină antreprenorul român pe acest lot, imediat să intre în forţă şi pe celălalt? Nu-i o logică? De asta mă supăr pe constructorii străini, că blochează artificial”, a precizat Răzvan Cuc.

Ministrul Răzvan Cuc a precizat că aşteaptă să semneze contractul cu asocierea care a câştigat licitaţia pentru lotul 3 Suplacu de Barcău – Chiribiş (26,35 km), şi anume Construcţii SA (România) – Hidroelektra Mehanizacija D.D. Croaţia. Licitaţia pentru acest lot nu a fost contestată.

Totodată, Ministrul Transporturilor a declarat că, în cazul proiectului de ordonanţă privind simplificarea procedurilor privind achiziţiile publice în domeniul infrastructurii, acesta se află pe circuitul de avizare şi urmează să fie supus aprobării în şedinţa de Guvern, până la sfârşitul lunii august.

”Curaj am nelimitat şi îmi asum lucruri pe care nu şi le-au asumat mulţi alţii. Avem semnate contracte cu clauze suspensive şi o să vedeţi alte proiecte lansate acum. În momentul în care am dat OG pe circuitul extern, deşi am avut promisiuni de la fostul ministru Tudorel Toader că mi-o va aviza, totuşi, mi-a dat Ordonanţa cu 17 pagini de observaţii, practic mi-a pus 18 avizatori şi să îmi avizeze Ordonanţa tot Guvernul, deşi nu avea nicio treabă… Împreună cu Ana Birchall, împreună cu experţii de la Ministerul Justiţiei, am reuşit, în urmă cu două săptămâni, să demontăm fiecare observaţie. Ordonanţa a ieşit, din nou, pe circuitul de avizare şi, sper că până la sfârşitul lunii august, până la sfârşitul vacanţei parlamentare, să am Ordonanţa lansată. (…) La CNAIR sunt oameni tineri care au muncit să deblocheze şi să lanseze proiecte. Oameni care au înţeles necesitatea şi dorinţa românilor, de a avea infrastructură, în România. Deci, îşi vor asuma şi ei, în egală măsură, aşa cum şi eu, ca ministru îmi asum anumite lucruri”, a declarat Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a precizat că va continua seria de vizite pe şantiere pentru a se asigura că termenele asumate de către antreprenori vor fi respectate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.