Ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt a denunţat declaraţii ”lipsite de respect şi false” ale preşedintelui american Donald Trump referitoare la Regatul Unit şi premierul Theresa May, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prietenii lui Doanld Trump vorbesc sincer, atunci am să o fac (şi eu): aceste comentarii cu privire la premierul şi ţara mea sunt lispsite de respect şi false”, a scris el pe Twitter, răspunzând unor mesaje răzbunătoare ale preşedintelui american.

Aceste mesaje au fost publicate în urma divulgării unor telegrame diplomatice ale ambasadorului britanic la Washington Kim Darroch, prea puţin măgulitoare la adresa lui Trump.

Trump l-a denunţat marţi pe ”ciudatul ambasador pe care Regatului Unit l-a pasat Statelor Unite”, care ”nu este o persoană care să ne ambaleze, un tip foarte stupid”.

El a criticat-o, de asemenea pe Theresa May. ”I-am spus Theresei May cum să încheie un acord, dar ea a făcut-o în felul ei ridicol - incapabilă să reuşească. Un dezastru!”.

El a dat asigurări luni că echipele sale ”nu vor mai avea vreun contact” cu diplomatul britanic, aflat în post în capitala federală americană din ianuarie 2016.

Însă, în opinia lui Hunt, ambasadorul britanic îşi prezenta părerea personală. Diplomaţii americani ”îşi spun părerile private (...), la fel ca ai noştri!”, a subliniat el pe Twitter.

”Aţi spus că alianţa Regatul Unit-SUA este cea mai mare din istorie şi sunt de acord”, a adăugat Hunt, care candidează să devină noul premier britanic.

Adversarul său, fostul şef al diplomaţiei britanice Boris Johnson a evitat, în schimb, să-l critice pe preşedintele american.

”Eu am spus lucruri destul de critice despre felul în care au fost purtate negocierile Brexitului până acum”, a declarat Johnson marţi, subliniind că ”este foarte important să avem o relaţie puternică cu cel mai imprtant al nostru”.

Luna trecută, în cursul vizitei sale de stat în Regatul Unit, preşedintele american a evocat posibilitatea unui acord comercial ”extraordinar” cu aliatul britanic, însă a rămas evaziv în privinţa unui calendar.

În telegrame diplomatice divulgate sâmbătă de Mail on Sunday, ambasadorul britanic Kim Darroch îl cataloghează pe Donald Trump drept ”instabil” şi ”incompetent”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.