Statele membre ale Uniunii Europene (UE) s-au arătat prudente, luni, în atribuirea responsabilităţii atacurilor petrolierelor, săptămâna trecută, în apele Golful Persic, şi au refuzat să se alinieze Statelor Unite, care acuză Iranul, la fel ca Regatul Unit şi Arabia Saudită, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O asemenea decizie trebuie să fie luată cu cea mai mare atenţie. Cunosc evaluarea făcută de serviciile americane şi britanice de informaţii, însă noi nu am decis încă acest lucru, în ceea ce ne priveşte. Trebuie să fim foarte prudenţi şi vom culege mai multe informaţii”, a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas la sosirea la o reuniune cu omologii săi, la Luxemburg.

”Este esenţial să avem toate probele” îniantre să se tragă concluzii, a pledat, de asemenea, ministrul finlandez Pekka Haavisto.

Miniştrii francez Jean-Yves Le Drian, britanic Jeremy Hunt şi belgian Didier Reynders nu au participat la această reuniune.

Mai mulţi miniştri au susţinut poziţia secretarului general al ONU Antonio Guterres care a cerut o anchetă independentă.

”Principala sarcină a miniştrilor de Externe este să evite războiul”, a subliniat şeful diplomaţiei Luxemburgului Jean Asselborn, care a avertizat împotriva repetării unor falşi paşi diplomatici ce au condus la invazia Irakului în 2003.

”Sunt convins, cum eram acum 16 ani, că nu trebuie să comitem eroare de a crede că putem rezolva o problemă în Orientul Mijlociu cu armele”, a declarat el.

”Pericolul este că aici ne jucăm cu focul şi că, până la urmă, vor exista doar perdanţi”, a avertizat ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a îndemnat săptămâna trecută să se evite toate ”provocările” în regiunea Orientului Mijlociu.

UE încearcă să salveze Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, ameninţat de către Statele Unite şi de decizia preşedintelui american Donald Trump de a reimpune sancţiuni economice Republicii islamice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.