Femeile au reprezentat 3% din totalul regizorilor filmelor de animaţie lansate în ultimii 12 ani, potrivit unui studiu realizat de USC Annenberg Inclusion Initiative.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimii 12 ani, 3% dintre regizorii filmelor animate au fost femei şi doar una dintre ele, Jennifer Yuh Nelson („Kung Fu Panda 2”), femeie de culoare.

Cât priveşte televiziunea, 13% dintre episoadele serialelor populare din 2018 au fost regizate de femei, dintre care trei au aparţinut grupurilor rasiale şi etnice subreprezentate.

Aceasta lipsă a diversităţii, scrie Variety, este reflectată în poveştile prezentate pe marile ecrane, la TV sau pe dispozitivele mobile. 

Lungmetraje ca „Moana/ Vaiana” şi programe TV precum „Dora the Explorer” au avut personaje principale feminine, însă doar 17% dintre primele 120 cele mai de succes filme animate realizate între 2007 şi 2018 au avut personaje principale feminine, iar numai trei dintre ele, personaje feminine de culoare.

Autorii studiului au analizat primul episod din cele mai succes 100 de show-uri şi au demonstrat că 39% din distribuţie a fost feminină, din care 12% femei de culoare.

La nivel de conducere, raportul este mai bun. Femeile ocupă aproximativ jumătate din poziţiile de decizie în studiourile de animaţie şi companiile producătoare de filme animate.

În ultimii 12 ani, 37% dintre producătorii de animaţii au fost femei, faţă de 15%, procentul femeilor care au produs lungmetraje live-action. Doar 5% dintre producătoarele de filme de animaţie au fost femei de culoare şi numai 1%, în cazul filmelor live-action.

Televiziunea s-a dovedit şi în acest caz un domeniu mai deschis: 20% dintre producătorii executivi de programe de animaţie, 17% dintre coproducători executivi şi 34% dintre producători au fost femei. 

Femeile de culoare au fost şi în această zonă subreprezentate, cu 6% - producători executivi şi 8% - producători.

Studiul a fost realizat împreună cu organizaţia nonprofit Women in Animation şi a fost lansat odată cu Festivalul internaţional de Film de Animaţie de la Annecy.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.