„Revolta”, primul spectacol de balet inspirat de evenimentele din decembrie 1989, realizat de coregraful britanic Ross Freddie Ray şi de Mihai Mezei, maestru al Operei Naţionale Bucureşti, va fi prezentat pe 30 septembrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un rol important în spectacolul pus în scenă după 30 de ani de la Revoluţie îi revine actorului Ion Caramitru, prezent la evenimentele ce au dus la căderea regimului comunist. 

„După 30 de ani de la încercarea de schimbare de destin, «Revolta» vine în întâmpinarea unui sentiment care începe să ne cuprindă pe toţi: uitarea. Important este să ţinem minte de ce a avut loc mişcarea din decembrie 1989, jertfa şi copiii sacrificaţi. Toate aceste lucruri fac din evenimentul de pe 30 septembrie, de pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, un moment de reculegere, un strigăt”, a transmis Ion Caramitru, directorul tetarului, într-un comunicat.

Spectacolul-eveniment „Revolta”, alcătuit din două părţi, descrie artistic momentul de inflexiune. Este un act artistic bazat pe muzică şi dans, care îşi asumă transmiterea unor mesaje puternice: durere, revoltă, speranţă, libertate.

Prima parte a spectacolului, care se numeşte „1984”, cu referire directă la romanul lui George Orwell, este creată de Mihai Mezei şi redă atmosfera apăsătoare a unui regim totalitar. Este, de altfel, primul spectacol de balet neoclasic inspirat din cartea lui Orwell.

„Având ca bază teoria lui Orwell cu privire la puterea extraordinară a regimurilor totalitare - «Cine controlează trecutul controlează viitorul. Cine controlează prezentul controlează trecutul» -, coregrafia '84 încearcă să ofere, din perspectivă artistică, o imagine a acestui sistem, folosindu-se de un limbaj coregrafic complex, muzică variată şi elemente tehnologice ale secolului XXI”, a declarat Mihai Mezei.

A doua parte a spectacolului „Revolta”, în coregrafia lui Ross Freddie Ray, este un balet de tip narativ, care prezintă mai multe întâmplări semnificative ale Revoluţiei române din decembrie 1989.

„Pe măsură ce ne apropiem de a 30-a aniversare a Revoluţiei, cred că această piesă ar putea fi o modalitate foarte bună să vă amintiţi”, a spus coregraful britanic Ross Freddie Ray.

Spectacolul-eveniment „Revolta” este organizat de Asociaţia „Nevoia de educaţie”.

Mihai Mezei s-a alăturat în anul 2007, ca solist, companiei Ballet Classique de Paris, pentru a reveni la Opera Naţională Bucureşti între anii 2010-2012. În perioada 2012-2016, a fost prim solist al Teatrului Naţional Split, Croaţia. În anul 2016 a renunţat la scenă şi s-a alăturat, ca maestru şi coregraf, companiei Ballets de France, iar anul trecut a revenit ca maestru la Opera Naţională Bucureşti.

Ross Freddie Ray s-a născut în Marea Britanie, unde a studiat la Royal Ballet School. A dansat, în colaborare cu Royal Opera House, în spectacole precum „Alice în Ţara Minunilor“, „La Bayadere“, „Don Quixote“, „Lacul Lebedelor“, şi a participat la Royal Ballet Tour Tokyo 2013. „Fraudulent Smile“, lucrarea pusă în scenă de Ross, a câștigat concursul „Ursula Moreton“ din Marea Britanie, în urma căruia a fost jucată pe 14 scene din 9 ţări. În vara anului trecut, spectacolul a fost pus în scenă la London Coliseum, în faţa a 2.000 de spectatori, în cadrul concursului „Emerging Dancer“, unde au dansat balerini ai English National Ballet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.