Partidul conservator al Angelei Merkel a recunoscut luni că soarta guvernului German se află de-acum în mâinile aliaţilor social-democraţi, care urmează să-şi înlocuiască conducerea în urma unei înfrângeri usturătoare în alegerile europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o zi după demisia-surpriză a conducătoarei social-democrate Andrea Nahles, favorita la conducerea Cancelariei Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), conducătoarea Uniunii Creştin Democrate (CDU) a anunţat că vrea să păstreze Guvernul de coaliţie şi să evite astfel alegeri legislative anticipate.

Partidul Social Democrat ”SPD este cel care va decide acum cum vrea să se comporte”, a declarat AKK în urma unei reuniuni a CDU, dedicată analizării scorului uniunii în alegerile europene şi derutei partenerului său minoritar în Guvern.

Markus Söder, liderul conservatorilor bavarezi din cadrul Uniunii Creştin Sociale (CSU), a treia formaţiune care face parte din coaliţie, i-a îndemnat pe social-democraţi să dea un ”semnal clar” cu privire la obiectivele lor, după ce-au fost umiliţi în alegerile europene, în care s-au clasat pe locul trei, după Verzi, cu 15,8% din voturile exprimate.

”ABIA SUSTENABILĂ”

Angela Merkel a declarat mereu că vrea să rămână în funcţie până la finalul mandatului său, în 2021. Ea a promis duminică faptul că ”marea coaliţie” îşi va ”continua activitatea”.

Social-democraţii nu şi-au anunţat încă intenţiile, însă multe cadre SPD se opun acestui Guvern încă de când a fost format, la începutul lui 2018. Ei au intrat la putere fără tragere de inimă, cu scopul de a evita o criză politică în ţară, în urma unor alegeri legislative care au fragmentat Parlamentul, în care nu există vreo majoritate viabilă.

De atunci, coaliţia trece din criză în conflict.

SPD nu a plecat din cauza lipsei unei strategii alternative şi a unui conducător necontestat, dar şi de teama unui eventual rezultat catastrofal în cazul unor alegeri anticipate.

Un semn al acestei crize profunde este faptul că SPD urma să numească luni un trio care să asigure interimatul la conducerea formaţiunii.

”Acest partid trăieşte o criză extrem de gravă”, a recunoscut duminică Malu Dreyer, care urmează să fie unul dintre conducătorii interimari.

Cotidianul de stânga TAZ rezumă ironic pe prima pagină ”job de rahat la putere: şef(a) SPD”.

Până acum, cel mai vechi partid din Germania a preconizat să tranşeze problema rămânerii în Guvern în toamnă, la jumătatea mandatului şi în urma scrutinelor regionale care se anunţă dificile în trei regiuni din fosta Germanie de Est (RDG).

În aceste landuri, Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) speră să depăşească CDU-ul lui Merkel şi să reducă la limită SPD.

Creştin-democraţii se află, la rândul lor, la strâmtoare, după ce au obţinut o victorie în alegerile europene cu cel mai slab scor istoric. Annegret Kramp-Karrenbauer este crriticată în mod deschis din cauza mai multor greşeli, după ce a intrat în conflict cu YouTuberi.

Mai multe cadre conservatoare par, la rândul lor, pregătite să se întoarcă în faţa alegătorilor.

Este necesar ”să ne întrebăm dacă are sens să continuăm”, consideră Carsten Linnemann, adjunctul liderului deputaţilor de centru-dreapta.

”Coaliţia este abia sustenabilă. GroKo nu va supravieţui”, apreciază. de asemenea, Ingo Senftleben, liderul CDU în Brandenburg, una dintre regiunile în care au loc alegeri regionale în septembrie.

MORT-VIU

În privinţa problemelor sociale - pensii, indemnizaţii de şomaj, migraţie -, CDU şi SPD îşi accentuează disensiunile de luni de zile. Se adaugă lupta împotriva modificărilor climatice - un domeniu în care Germania a rămas în urmă, dar care le-a devenit drag alegătorilor, aşa cum arată succesul Verzilor în alegerile europene.

Organizarea unor eventuale alegerii anticipate în aceste condiţii ar fi o premieră în Germania şi totodată un risc pentru ambele partide, care au condus împreună sau rând pe rând ţara din 1949.

În schimb, după scorul din alegerile europene, Verzii îşi continuă ascensiunea.

Într-un sondaj RTL publicat sâmbătă, ei devansează - pentru prima oară - cu 27% în intenţiile de vot CDU (25%). SPD (12%) se află cot la cot cu extrema dreaptă.

AfD - care a transformat în principalul său obiectiv o plecare de la putere înainte de termen a Angelei Merkel - cere noi alegeri.

”GroKo este un mort-viu care se împleticeşte pe scena politică”, apreciază o conducătoare a formaţiunii, Alice Weidel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.