Lideri europeni mai mult sau puţin răniţi politic în urma alegerilor europene - de la germana Angela Merkel la grecul Alexis Tsipras şi britanica Theresa May - se reunesc marţi seara la Bruxelles într-un summit european. relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Theresa May asistă, astfel, al ultimul său summit european, întrucât urmează să plece de la putere la 7 iunie.

Premierul britanic şi-a anunţat demisia vineri, la o zi după alegerile europene, învinsă de interminabilul foileton al Brexitului, pe care a eşuat să-l pună în aplicare.

Angela Merkel ia şi ea parte la reuniune.

Guvernul cancelarului a ieşit cu vânătăi din scrutinul european. Partidele din coaliţia sa au înregistrat scoruri slabe istorice.

Scorurile acestora au fost atât de slabe, încât se pune problema supravieţuirii Executivului.

Premierul grec Alexis Tsipras se află în aceaşi situaţie.

La conducerea unuia dintre rarele guverne de stânga în UE, Tsipras a suferit o înfrngere usturătoare în alegerile europene.

El încearcă o pasă de poker, foarte riscantă, convocând alegeri legislative anticipate.

Premierul în exerciţiu belgian Charles Michel urmează să participe, de asemenea, la summit.

Şeful unui Guvern demisionar din decembrie, belgianul a ieşit slăbit din aceste alegeri. Partidul său (MR, liberal şi francofon) se află în continuare pe locul doi în Valonia, după Partidul Socialist (PS), însă a pierdut teren. În Camera de la nivel federal, el a pierdut şase mandate, iar în PE unul.

Emmanuel Macron urmează să participe la rândul său la summit, în pofida faptului că preşedintele francez a pierdut pariul de a bate extrema dreaptă a lui Marine Le Pen în alegerile europene, chiar dacă distanţa între listele lor este de 0,9 puncte procentuale.

Însă Sebastian Kurz nu va lua parte la summit.

Cancelarul conservator austriac a fost dat jos de la putere de către Parlament, printr-o moţiune de cenzură, la zece zile după Ibizagate - care i-a făcut ţăndări coaliţia cu extrema dreaptă şi Guvernul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.