Jessica Simor şi James Wells - care nu au făcut niciodată politică, dar s-au aruncat în vâltoarea ei din cauza Brexitului - candidează în alegerile europene în Regatul Unit de pe poziţii radical opuse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

James Wells, în vârstă de 46 de ani, care lucra la Oficiul Naţional de Statistică (ONS) în urmă cu două luni, este în prezent numărul doi pe lista Partidului Brexitului în Ţara Galilor, după ce a demisionat.

”Totul s-a petrecut foarte rapid”, povesteşte el AFP. Elementul declanşator a fost participarea sa, în urmă cu două luni, la un marş al mişcării ”Leave means Leave” (Plecare înseamnă plecare) care a plecat din Anglia către Londra, la 29 martie, data la care regatul urma să părăsească Uniunea Europeană (UE).

Amânat în două rânduri, acest divorţ istoric este programat în prezent cel mai târziu a 31 octombrie, ceea ce a obligat Guvernul să organizeze în pripă alegeri europene care se ţin, în mod paradoxal, la aproape trei ani după referendumul în favoarea Brexitului.

La acest marş, ”am întâlnit oameni fantastici care m-au inspirat cu adevărat, iar atunci mi-am dat seama că vreau să fac mai mult decât să strig, să-i trimit scrisori deputatului meu şi să urlu la televizor în fiecare seară, urmărind dezbaterile în Parlament”, declară el.

El a trimis, astfel, o scrisoare partidului, care a l-a primit în vederea unui interviu şi i-a propus un loc. Câteva zile mai târziu, el demisiona - nu mai putea rămâne funcţionar şi candidat - şi a intrat în campanie.

”În două săptămâni am trecut de la un loc de muncă stabil la statutul de candidat, răspunzând unor jurnalişti”, a decarat el pentru AFP, evocând un ”vârtej”.

Acest tată al doi copii mărturiseşte că este vorba despre ”un pariu mare”. Ar putea să nu fie ales, să facă parte doar câteva săptămâni din PE, după care să treacă în şomaj tehnic odată cu ieşirea ţării sale din UE.

În cazul unei înfrângeri, el preconizează să-şi ia o vacanţă şi ”să petreacă timp cu copiii”. ”Apoi voi căuta alt loc de muncă”, spune el, intenţionând să candideze la un mandat de deputat în eventuale viitoare alegeri legislative.

”FOARTE AMUZANT”

De cealaltă parte a eşicherului politic, Jessica Simor, o avocată în vârstă de 51 de ani, s-a angajat în Change UK la Londra.

La fel ca adversarul politic, Partidul Brexitului, Change UK este un nou-venit pe scena politică britanică. Înfiinţate în urmă cu câteva luni, cele două formaţiuni se laudă cu un anumit succes, revendicând fiecare aproximativ 100.000 de membri.

În capitală, care a votat în proporţie de aproape 60% în favoarea rămânerii în UE, ”partidul o duce bine”, afirmă candidata, a şaptea pe listă. ”La Londra, există o foarte mare dorinţă de a rămâne în UE (...). Oamenii vor să oprească (Brexitul)”. Miza este mai degrabă ”să fie convinşi să iasă la vot”, afirmă ea.

Aceasta este prima campanie a acestei avocate specializate în drept public european, care a ales mai întâi să lupte împotriva Brexitului în tribunale. Ea a apărat un bărbat care a atacat hotărârea premierului Theresa May de a lansa negocieri de divorţ cu UE fără să consulte Parlamentul britanic.

”Apoi au venit alegerile , iar asta mi s-a părut ocazia de a-mi face auzită vocea”, spune ea. Această mamă a doi copii a început să distribuie manifeste la gura metroului şi la reuniuni politice, seara, în puburi. ”Credeam că va fi foarte greu, dar este foarte amuzant şi interesant”.

Simor şi Wells nu prescriu acelaşi remediu, dar pun acelaşi diagnostic: ”oamenii s-au săturat de deputaţii lor şi de sistemul politic cu două partide, ei vor o schimbare”, declară Wells.

”Partidul Conservator şi Partidul Laburist trebuie să se dezagrege, ne trebuie un nou sistem, cu o doză de (alegeri) proporţionale”, apreciază Simor.

Cele două partide nu au, însă, acelaşi succes, potrivit sondajelor, care creditează Partidul Brexitului în frunte, cu aprocimativ 30% din voturi, iar Change UK cu 5%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.