Produse textile în valoare de peste 2,7 milioane de lei au fost oprite temporar de la comercializare în urma unui control făcut de Protecţia Consumatorilor la aproape o mie de operatori economici. Principalele abateri au fost legate de etichetarea şi marcarea produselor, fiind aplicate amenzi de 1,67 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, în perioada 20-30 martie, o acţiune de verificare a modului de comercializare, denumire, marcare şi etichetare a produselor textile.

Astfel, au fost controlaţi 977 de operatori economici, la 738 dintre ei (aproximativ 75%) fiind găsite abateri de la prevederile legale.

Valoarea produselor controlate a fost de 20.033.597 de lei, din care produse cu abateri au însumat 2.751.302 lei.

Potrivit ANPC, pentru operatorii economici la care s-au constat nereguli, au fost dispuse 824 de sancţiuni, din care 335 de avertismente şi 489 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.677.600 de lei. De asemenea, s-au dispus 371 de măsuri de oprire temporară de la comercializare, pentru produse cu abateri în valoare de 2.751.302 lei.

Principalele deficienţe constatate s-au referit la respectarea cerinţelor privind denumirea fibrelor textile, etichetarea corespunzătoare şi marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile, etichetarea şi marcarea în limba română, respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor şi respectarea prevederilor Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii .

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.