Autorităţile chineze folosesc un sistem de recunoaştere facială pentru a supraveghea acţiunile membrilor minorităţii musulmane uigure în întreaga ţară, dezvăluie cotidianul american The New York Times (NYT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tehnologia de recunoaştere facială - integrată în uriaşa reţea de camere de telesupraveghere în China - a fost programată exclusiv să caute uiguri şi să le înregistreze mişcările, a dezvăluit în weekend NYT.

Poliţia foloseşte astfel inteligenţa artificială (AI) pentru a-i ţinti pe uiguri în afara regiunii de origine, în extremul nord-vest al ţării, în Xinjiang, unde aproape un milion de uiguri şi alţi membri ai unor etnii chineze de limbă turcică sunt sau ar fi fost deţinuţi în tabere de reeducare, potrivit unui grup experţi ONU.

Uigurii sunt ţintiţi astfel şi supravegheaţi în oraşe ca Hangzhou şi Wenzhou. Potrivit NYT, un oraş din centrul chinei a scanat într-o singură lună 500.000 de feşe pentru a căuta rezidenţi uiguri.

Beijingul a anunţat în 2017 un plan prin care intenţionează să devină lider mondial în domeniul inteligenţei artificiale.

Comunitatea internaţională se teme că această tehnică a fost folosită în ultimii ani pentru a creşte supravegherea poliţienească, în urma unor violenţe interetnice.

Potrivit unor experţi citaţi de NYT, este vorba despre primul exemplu cunoscut de guvern care foloseşte inteligenţa artificială pentru a proceda la ”racial profiling” (”profilaj rasial”), o expersie anglo-saxonă care desemnează un tratament discriminatoriu din partea unei autorităţi, în acest caz a poliţiei, în funcţie de originea etnică, naţională sau religioasă.

În provincia Shaanxi (centru), autorităţile au ”lansat anul trecut achiziţionarea unui sistem de camere cu un sistem de recunoaştere facială care permite distingerea uigurilor de non-uiguri”, potrivit NYT.

Contactat de ziarul american, Ministerul chinez al Securităţii Publice nu a dorit să comentee aceste informaţii.

Beijingul dă asigurpri că măsurile de securitate din Xinjiang sunt necesare în vederea combaterii extremismului, dar că nu vizează vreun grup etnic anume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.