Procurorul general, Augustin Lazăr, a primit, luni, premiul "Speranţa" al Societăţii Timişoara pentru activitatea din anul 2018, el spunând că lasă în urma sa un Minister Public care nu este supus politicului. "Transmit tinerei generaţii de procurori acest premiu împreună cu un Minister Public independent", a spus el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Lazăr a apreciat că acelaşi premiu "Speranţa", al Societăţii Timişoara, care a fost înmânat de-a lungul timpului unor personalităţi sau instituţii importante, onorează magistraţii procurori şi îi obligă să îşi îndeplinească rolul de a "reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor".

Lazăr a spus că atunci când a preluat mandatul de procuror general şi-a asunat că va soluţiona mai multe dosare importante.

"În urmă cu trei ani, când am fost numit procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mi-am asumat public ca prioritate strategică, prin proiectul de management, soluţionarea aşa-numitelor dosare istorice, reprezentând acele cauze vizând clarificarea unor aspecte esenţiale privind istoria recentă a României", a afirmat Lazăr.

El a enumerat câteva dintre aceste dosare, printer care dosarul "Gheorghe Ursu", dosarul "Mineriadei 1990", iar în aprilie 2019 Secţia Parchetelor Militare de pe lângă ICCJ a finalizat rechizitoriul în dosarul Revoluţiei.

"Soluţiile emise sunt dovadă de respect faţă de memoria eroilor din Decembrie 1989 şi în egală măsură, dovezi de responsabilitate pentru educaţia generaţiilor tinere. Printre procurorii care au contribuit la soluţionarea acestor dosare au fost şi procurori din Timişoara, care au dat soluţii temeinice. Ceea ce s-a soluţionat la Timişoara nu contravine în niciun mod în soluţia privind dosarul Revoluţiei", a apreciat Augustin Lazăr.

Procurorul general a transmis şi un mesaj la final de mandat, pentru tânăra generaţie.

"La finalul mandatului de procuror general am un mesaj pentru tânăra generaţie. Transmit tinerei generaţii de procurori acest premiu împreună cu un Minister Public independent. Nimeni nu va putea spune că am transmis un Minister Public supus politic, dimpotrivă. Acesta va fi un standard care împreună cu Premiul Speranţa va fi standardul european pentru ceea ce este de făcut mai departe", a afirmat Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a subliniat că primeşte această distincţie pentru tânăra generaţie de magistraţi procurori, "care va avea Premiul Speranţa în cultura instituţională şi în vitrina Ministerului Public, cât timp va exista Ministerul Public în România drept standard european al independenţei Justiţiei".

Augustin Lazăr le-a mai transmis colegilor procurori să continue proiectele începute în mandatul său, pentru a întări independenţa magistraţilor procurori.

Societatea Timişoara i-a acordat, luni, procurorului general, Augustin Lazăr, premiul ”Speranţa”. Anul trecut, acest premiu i-a fost acordat Laurei Codruţa Kovesi, care la acea vreme ocupa postul de procuror-şef al DNA.

Augustin Lazăr nu a putut fi prezent la finalul lunii martie, atunci când Societatea Timişoara a organizat o ceremonie de acordare a premiilor pe anul 2018, astfel că luni a fost organizată o nouă ceremonie pentru a-I înmâna acestuia, în cadru oficial, distincţia.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat, duminică, Societatea Timişoara pentru premiul acordat procurorului general, Augustin Lazăr, spunând despre acesta că "a călcat în picioare cele mai elementare drepturi ale luptătorilor anticomunişti din perioada anilor ‘80".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.