NATO este ”profund îngrijorată” de confruntările armate între forţe rivale în Libia, a declarat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, îndemnând la o soluţie politică, ”singurul mijloc de garantare a păcii şi stabilităţii tuturor libienilor”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există o soluţie militară pentru soluţionarea situaţiei în Libia”, a subliniat şeful NATO, citat într-un comunicat, în contextul în care confruntprile armate se intensifică între forţele lui Khalifa Haftar, ce avansează către Tripoli, şi cele ale Guvernului de Uniune Naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj.

”Operaţiunea militară aflată în curs şi înaintarea către Tripoli amplifică suferinţele populaţiei libiene şi pun în pericol vieţi ale unor civili”, adaugă el, îndemnând părţile să susţină procesul politic în curs sub egida ONU.

”Suntem profund îngrijoraţi de situaţia din Libia”, declară fostul premier norvegian, exprimându-se în numele celor 29 de state membre NATO.

Armata Naţională Libiană  (ANL) a celui mai puternic om din estul ţării, mareşalul Haftar, care poartă de la 4 aprilie o ofensivă vizând Tripoli, a anunţat miercuri că a cucerit de la trupele loialiste o cazarmă situată la aproximativ 50 de kilometri sud de capitală.

Numeroşi membri ai unor forţe pro-GNA ar fi fost reţinuţi, iar armele le-ar fi fost confiscate, potrivit biroului de presă ANL, în timp ce Aeroportul Internaţional de la Tripoli - nefolosit de la confruntări în 2014 - este teatrul unor confruntări, potrivit unor jurnalişti AFP.

Într-o ţară aflată în haos de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, organizaţiile internaţionale se tem că civili ar putea să plătească din nou preţul violenţelor.

Aproximativ 3.400 de persoane au fost deja deplasate din calea acestor confruntări armate, potrivit ONU.

Potrivit unui ultim bilanţ prezentat duminică de către Ministerul Sănătăţii din cadrul GNA; cel puţin 35 de persoane au fost ucise începând de joi.

TAJANI ÎNDEAMNĂ PARISUL ŞI ROMA SĂ SE ÎNŢELEAGĂ CU PRIVIRE LA LIBIA

Franţa şi Italia au poziţii opuse cu privire la Libia, în pofida poziţiei unite afişate de diplomaţia europeană, a deplâns miercuri preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani.

Tajani, un italian, a îndemnat statele membre ale Uniunii Eurpene (UE) să vobească pe o singură voce în faţa intensificării violenţelor în această ţară.

Parisul şi Roma, a declarat Tajani, au ”interese divergente” în acest dosar.

”Avem nevoie de mai multă unitate, avem nevoie să vorbim pe o singură voce ca europeni, însă, din nefericire, europenii sunt dezbinaţi în acest dosar”, a declarat el pentru presă.

Preşedintee PE a menţionat, de asemenea, rolul Franţei şi Regatului Unit în răsturnarea de la putere a lui Gaddafi, în 2011, denunţând o eroare care a condus la haos.

Libia este împărţită, în prezent, între GNA, cu sediul la Tripoli, şi un Guvern paralel, susţinut de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi care şi-a extins recent controlul în sud.

Italia, o fostă putere colonială, este un actor important în industria petrolieră libiană şi susţine GNA. Franţa, care are la rândul său interese petroliere în estul Libiei, este acuzată că-l susţine pe mareşalul Haftar, pe care-l consideră un actor de neocolit în lupta împotriva terorismului.

O sursă diplomatică franceză a dat asigurări luni, că Parisul nu are ”niciun plan ascuns” cu privire la rolul pe care să-l joace cel maiputernic om din estul Libiei, dând asigurări că Parisul susţine GNA condus de Fayez al-Sarraj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.