Combatanţi loiali controversatului mareşal Khalifa Haftar au fost respinşi vineri de la un baraj de securitate, situat la 27 de kilometri vest de Tripoli, potrivit unei surse în domeniul securităţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectrul unui nou conflict armat în Libia a reapărut după lansarea, joi, de către forţe pro-Haftar a unei ofensive cu obiectivul cuceririi capitalei, Tripoli, unde se află Guvernul de uniune naţională (GNA) recunoscut de către comunitatea internaţională.

Un convoi armat al mareşalului Haftar a luat poziţie, joi, la 27 de kilometri de Tripoli, după care a cucerit un baraj la intrarea de vest a capitalei libiene.

Însă, vineri, o miliţie rivală, originară din oraşul Zawiya, situat la aproximativ 20 de kilometri mai la vest de acest baraj, a recucerit poziţia în urma unui ”scurt acroşaj”, a anunţat o sursă din domeniul securităţii la Tripoli.

Potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului, circulaţia era fluidă vineri dimineaţa la acest baraj, unde se află un singur vehicul de securitate, a cărui apartenenţă era necunoscută.

După cucerirea barajului, zeci de combatanţi din cadrul Armatei Naţionale Libiene (ANL), autoproclamate de către mareşalul Haftar, au fost luaţi prizonieri, iar vehiculele le-au fost confiscate, potrivit surse citate.

Fotografii în care apar aceşti ”prizonieri” ce poartă uniforme militare, aşezaţi pe jos, într-un loc necunoscut, circulau pe reţele de socializare. Însă autentificarea lor nu era posibilă imediat.

Forţa de protecţie a Tripoli - o coaliţie de miliţii tripolitane - a anunţat că a participat la recucerirea barajului, după ce a anunţat o contraofensivă vizând să oprească înaintarea ANL.

Ea intitulat operaţiunea "Ouadi Doum 2", o trimitere la înfrângerea în 1987 a mareşalului Haftar, pe atunci ofiţer în regimul lui Muammar Gaddafi în regiunea Ouadi Doum, în Fâşia Aouzou, la frontiera cu Ciadul. Haftar a fost luat prizonier în acest război, al cărui obiectiv era o menţinere a prezenţei Liniei în Fâşia Aouzou.

Şeful Guvernului recunoscut internaţional Fayez al-Sarraj a dat miercuri seara ordin forţelor care-l susţin ”să înfrunte orice ameninţare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.