Cineasta Agnès Varda, în vârstă de 90 de ani, care şi-a prezentat la Festivalul de Film de la Berlin noul documentar "Varda par Agnès", a afirmat că se pregăteşte "să spună rămas-bun", potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ar trebui să încetez să mai vorbesc despre mine, şi iată, trebuie să mă pregătesc să-mi iau rămas-bun, de plecare", a spus Agnès Varda, în timpul unei conferinţe de presă. "Este vorba de a o lua mai încet pentru a-mi găsi pacea necesară", a adăugat cineasta franceză, întrebată dacă îşi ia adio prin acest film. 

În acest documentar în două părţi, sub forma unei lecţii de cinema, care va fi difuzat pe 18 martie pe canalul de televiziune Arte, în Franţa, Agnès Varda revine la cariera ei de mai mult de 60 de ani. 

Ea vorbeşte despre sursele de inspiraţie şi despre activitatea sa în secolul al XX-lea în prima parte, apoi în partea a doua se concentrează pe anii 2000, perioadă în care s-a îndreptat către documentar şi arte vizuale. 

"Am susţinut conferinţe peste tot, în universităţi, şcoli de cinema, tot felul de locuri, festivaluri, chiar şi mici cluburi de cinema. Şi mi-am spus că acum ar trebui să fac un film care să fie ca o conferinţă", a explicat ea. 

Acest film este "o modalitate de a spune la revedere, pentru că nu mai vreau să vorbesc despre filmele mele", a adăugat regizoarea, precizând că nu va mai accepta să susţină conferinţe sau să dea interviuri faţă-în-faţă. 

Agnès Varda, o pionieră a epocii sale, a revenit de altfel la începuturile sale ca regizoare, în 1954, cu primul lungmetraj "La Pointe courte". 

"Erau foarte puţine femei-regizor", a amintit ea. Dar "atunci când am făcut acest film, ceea ce mă interesa nu era să spun "eu sunt o regizoare", ci să fac un film radical". 

"Astăzi, este foarte important ca femeile, încetul cu încetul, nu doar să devină regizoare, ci directoare de imagine, de montaj, inginere de sunet, editoare... Femeile au cucerit pas cu pas industria de cinema", a mai adăugat ea. 

Regizoarea filmului "Cléo de 5 à 7", care a condus împreună cu actriţa Cate Blanchett un marş al femeilor pentru egalitate la Festivalul de Film de la Cannes, anul trecut, s-a arătat "pe jumătate mulţumită" de această iniţiativă, pe care ea a găsit-o "un pic prea cinematografică". 

"Erau femei frumoase pe scări în rochii frumoase", a spus ea. "Şi este mai puţin eficient decât o manifestaţie în stradă sau o reuniune".  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.