Filmul "One Second" al cineastului chinez Zhang Yimou a fost retras, luni, din competiţia Festivalului de Film de la Berlin, potrivit The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din cauza unor probleme tehnice, "One Second" nu mai poate fi proiectat la festivalul de la Berlin", se poate citi pe pagina oficială a filmului de pe platforma Weibo. Organizatorii festivalului au confirmat informaţia.

S-a speculat că filmul a fost supus cenzurii la Beijing. 

Bazat pe romanul unui frecvent colaborator al lui Zhang, Yan Geling, "One Second" a fost considerat o scrisoare de dragoste a lui Zhang pentru cinema. Acţiunea filmului este plasată în epoca revoluţiei culturale din China 1966-1976 sub Mao Zedong - o perioadă sensibilă din punct de vedere politic. 

"One Second" este al doilea film chinezesc care a fost retras anul acesta de la Berlin. Primul a fost "Better Days", o poveste despre tinereţea rebelă, care a avut premiera în secţiunea Generation. 

China a suferit o înăsprire politică şi culturală considerabilă în ultimul an sub preşedinţia lui Xi Jinping, cel mai puternic lider de la Mao. Responsabilitatea pentru reglementarea industriei de divertisment a fost mutată, anul trecut, sub directa îndrumare a departamentului de propagandă al Partidului Comunist.

Regizorul Zhang Yimou, în vârstă de 66 de ani, probabil unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi cineaşti din aşa-numita "a cincea generaţie de regizori chinezi", a debutat cu "Red Sorghum", în 1987. Adaptarea literară a romanului lui Mo Yan a câştigat Ursul de Aur la Berlin în 1988, devenind primul film chinez care primeşte un premiu de top internaţional la un festival de categorie A. 

Drama "Ju dou" din 1990, în care joacă muza sa Gong Li, a fost primul film chinez nominalizat la premiul Oscar la categoria "cel mai bun film străin". Lungmetrajul "Raise the Red Lantern", care a avut premiera la Veneţia (unde a câştigat Leul de Argint), a fost de asemenea nominalizat la Oscar. 

Cineastul se adaptează uşor între filme de artă şi comerciale, realizând drame premiate precum "Not One Less", "The Road Home" şi "Happy Times", alături de blockbustere chineze ca "The Curse of the Golden Flower", o tragedie epică din timpul dinastiei Tang, în care Zhang a făcut echipă din nou cu Gong Li sau "The Great Wall", primul său film realizat în engleză, cu Matt Damon, a cărui performanţă a fost sub aşteptări dar care totuşi a avut încasări de 330 de milioane de dolari la nivel mondial. 

Filmul său cu gangsteri "Shanghai Triad" a câştigat Marele Premiu tehnic la Cannes. A avut succes şi cu filmele "Hero" din 2002, nominalizat la Oscar, dar şi cu "House of Flying Daggers" (2004).

Anul trecut, regizorul chinez Zhang Yimou a fost onorat cu premiul "Jaeger-LeCoultre Glory" pentru întreaga carieră, la Festivalul de Film de la Veneţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.