Alegerile de la jumătatea mandatului în Statele Unite nu au fost afectate de tenative de amestec străin vizând să destabilizeze funcţionarea şi infrastructurile procesului electoral, estimează serviciile americane de securitate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentele Justiţiei şi Securităţii Interne (DHS) au anunţat într-un comunicat, marţi, că nu au găsit ”până acum vreo probă a faptului că activităţi identificate ale vreunui guvern străin sau vreunor agenţi străini au avut consecinţe materiale asupra integrităţii şi securităţii infrastructurilor electorale sau asupra infrastructurilor politice şi de campanie folosite în alegerile de la jumătatea mandatului în Congresul Statelor Unite în 2018”.

Intervenţia unei puteri străine în desfăşurarea alegerilor a devenit o sursă de îngrijorare după ce comunitatea americană de informaţii a anunţat că a stabilit că Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016, cu scopul de a-l favoriza pe Donald Trump.

Guvernul rus dezminte aceste acuzaţii, însă autorităţile americane au făcut din această problemă o prioritate naţională din septembrie.

Directorul serviciilor naţionale americane de informaţii (DNI) Dan Coats a dezvăluit în decembrie că mai multe puteri străine - între care China, Rusia şi Iranul - au încercat să se amestece în campania în vederea acestor "midterms".

Coats preciza că nimic nu demonstra că aceste ţări au reuşit să pătrundă în sistemul electoral american şi că o evaluare aprofundată urma să aibă loc.

În septembrie, în timp ce campania electorală era în toi, Trump a acuzat China de amestec în alegerile de la jumătatea mandatului său.

În opinia sa, Beijingul susţinea o victorie a taberei democrate, pentru a-i slăbi administraţia în războiul comercial pe care-l poartă China şi Statele Unite. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.