Preşedintele Klaus Iohannis spune că apărarea pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre trebuie să rămână o prioritate, iar România şi Alianţa Nord-Atlantică vor continua să acţioneze pentru asigurarea unei prezenţe constante a navelor aliate în Marea Neagră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"România, după cum am spus de multe ori, susţine cu fermitate consolidarea Alianţei. Este cea mai puternică alianţă care a existat vreodată, dar ca să rămână aşa este nevoie de multă muncă. Ne bazăm pe o relaţie transatlantică solidă, care este indispensabilă pentru securitatea şi prosperitatea spaţiului euro-atlantic. România va continua să acţioneze ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune şi, evident, va continua să îşi îndeplinească toate responsabilităţile asumate, dintre care în această perioadă cea mai discutată este ceea ce se numeşte burden sharing, adică cheltuielile alocate pentru apărare. Romania s-a angajat pentru 2% şi ne ţinem de această promisiune. O bună parte din aceşti bani merge, după cum am stabilit în CSAT, în modernizarea armatei şi acest lucru a fost văzut, este văzut ca un exemplu pozitiv în NATO", a afirmat Klaus Iohannis, joi, în declaraţia de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Şeful statului a spus că România contribuie activ la "consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, atât pe teritoriul propriu, cât şi pe teritoriul altor state", dând exemplul prezenţei în Polonia.

"În acelaşi timp, România menţine o contribuţie substanţială la operaţiile şi misiunile aliate, şi aici exemplul cel mai elocvent este, sigur, prezenţa noastră în Afganistan. În Afganistan suntem foarte prezenţi, militarii noştri sunt foarte respectaţi şi fac o treabă excelentă acolo. Toate aceste eforturi confirmă importanţa pe care o acordăm solidarităţii aliate şi unei abordări cuprinzătoare a riscurilor. În acelaşi timp, suntem deplin conştienţi că aceste contribuţii sunt absolut necesare în actualul context, un context marcat de încălcări ale dreptului internaţional şi de utilizarea forţei militare, inclusiv în vecinătatea noastră", a spus Iohannis.

El a adăugat că procesul de adaptare a NATO la aceste noi realităţi este în desfăşurare şi trebuie să continue. 

"Apărarea pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre, care ne interesează extrem de mult, trebuie să rămână o prioritate, cu atât mai mult cu cât situaţia de securitate din zona noastră reprezintă o sursă de preocupare majoră pentru NATO. Am discutat cu domnul secretar general despre progresele înregistrate în implementarea prezenţei aliate înaintate în regiunea noastră. Pe baza acestora, vom acţiona în continuare pentru consolidarea Brigăzii Multinaţionale de la Craiova, pentru asigurarea unei prezenţe constante a navelor aliate în Marea Neagră, foarte important în această perioadă, precum şi pentru stabilirea unor aranjamente militare de comandă şi control cât mai eficiente. Aceste măsuri fac parte dintr-o abordare strategică, pe termen a lung, o abordare care priveşte întreaga regiune a Mării Negre, care este, evident, de o importanţă majoră pentru noi, dar prin implicarea noastră, prin efortul nostru am reuşit să facem pe toţi aliaţii să înţeleagă importanţa acestei regiuni a Mării Negre, şi am reuşit", a spus el.

Şeful statului a precizat că, în contextul deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, este nevoie de o colaborare, cooperare strânsă între România şi NATO, dar şi de o implicare comună "în proiecte care se completează reciproc şi nu se concurează reciproc".

"Din poziţia de stat puternic, dedicat în egală măsură proiectului european şi consolidării în continuare a NATO şi, foarte important, a relaţiei transatlantice, România va valorifica toate oportunităţile pentru susţinerea dezvoltării Parteneriatului Strategic între NATO şi UE", a mai spus Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.