Planul lui Donald Trump în vederea unei ieşiri din cel mai îndelungat "shutdown" din isoria americană nu a trecut de Senat, iar negocierile între democraţi şi republicani cu privire la găsirea unei soluţii temporare s-au reluat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De 34 de zile, congresmenii şi preşedintele republican se împiedică de acelaşi obstacol - zidul pe care Donald Trump vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul în lupta împotriva imigraţiei clandestine.

Denunţând acest proiect drept ”imoral” şi mai ales ineficient, democraţii refuză aprig să autorizeze o anvelopă în valoare de 5,7 miliarde de dolari în vederea finanţării zidului şi propun, în schimb, alte măsuri de control la frontieră.

Astfel, de la 22 decembrie este imposibil să se pună de acord asupra legislaţiei care să permită finanţarea unui sfert dintre adminsitraţiile federale - un impas bugetar care afectează 800.000 de funcţionari şi numeroşi subcontractanţi.

Textul republican supus unui prim vot de procedură joi ar fi permis finanţarea Guvernului până în septembrie şi includea anvelopa destinată zidului.

Republicanii sunt majoritari în Senat. Însă, cu 53 de mandate din 100, ei aveau nevoie de democraţi pentru a atinge pragul de 60 de voturi necesar ca propunerea lui Trump să fie supusă unui vot final. Ea a căzut, cu 50 de voturi ”pentru” la 47.

A urmat un vot de procedură cu privire la contrapropunerea democraţilor, care prevedea finanţarea administraţiilor afectate până la 8 februarie, termen până la care să se negocieze pe tema imigraţiei, însă fără ca zidul să fie finanţat. A eşuat şi ea, dar, notabil, cu mai multe voturi - 52 la 44.

În urma acestor două eşecuri, liderii republican şi democrat în Senat s-au întâlnit, cu scopul de a ieşi din impas.

Casa Albă le-a dat în mod public undă verde să negocieze o lege a finanţării temporare pe o perioadă de trei săptămâni, cu condiţia ca ea să includă un ”acont mare” în vederea finanţării zidului.

”Dacă ei îmi prezintă un acord rezonabil, eu îl voi susţine”, a declarat ulterior Donald Trump.

Însă, în pofida opoziţiei aprige a democraţilor, el insistă. ”Fără un zid, nu putem garanta securitatea la frontieră”, a continuat el în faţa unor jurnalişti.

O ieşire din criză nu se întezăreşte, astfel, în mod clar.

Republicanul a părut, însă, să ofere o portiţă de ieşire din problema zidului, repetând în mai multe rânduri că el contează pe ”numeroase alternative” pentru a-l finanţa.

Trump a evocat deja, în trecut, posibilitatea de a folosi o procedură de urgenţă pentru a ocoli Congresul.

”MARIE-ANTOINETTE”

Donald Trump a pierdut, în tot cazul, un prim duel, foarte simbolic.

Preşedintele republican a fost nevoit să-şi amâne sine die discursul despre starea Uniunii, prevăzut marţea viitoare, în Congres, la solicitarea lui Nancy Pelosi, care i-a retras invitaţia din cauza unor probleme de securitate, legate de "shutdown" afirmă ea.

Donald Trump îşi va susţine discursul despre starea Uniunii - în care preşedinţii americani îşi prezintă anual programul -, dar după finalul "shutdown"-ului, într-un ”viitor apropiat”, a declarat el.

Până atunci, efectele sunt reale asupra angajaţilor federali, aflaţi în şomaj forţat sau nevoiţi să muncească fără să fie plătiţi, în cazul în care posturile lor sunt considerate esenţiale.

Mulţi dintre ei, plătiţi la două săptămâni, au fost privaţi deja de un salariu şi par să nu-l primească nici pe al doilea, vineri.

Subcontractanţii sunt afectaţi şi ei, dar spre deosebire de angajaţii federali ei nu vor fi plătiţi retroactiv.

Întrebat despre funcţionarii obligaţi să recurgă la binefacere pentru a putea mânca, secretarul american al Comerţului Wilbur Ross a răspuns că ”nu înţelege cu adevărat de ce” nu pot să ia un împrumut garantat de Guvernul federal.

Părând surdă la dificultăţi, reacţia ministrului multimilionar a fost folosită imediat de către democraţi pentru a denunţa ”indiferenţa crudă” a administraţiei lui Trump, el însuşi miliardar.

Iar democraţii au făcut o analogie cu faimoasa frază atribuită lui Marie-Antoinette în 1789: ”dacă nu au pâine, să mănânce brioşă!”.

Controlori aerieni, piloţi şi personal navigant şi-au exprimat o îngrijorare tot mai mare cu privire la securitate în transportul aerian din Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.