Secretarul general al ONU Antonio Guterres a îndemnat joi la ”dialog” în vederea împiedicării unei ”escaladări care să conducă la un conflict ce ar fi un dezastru pentru populaţia ţării şi pentru regiune”, ultima dintr-o serie de reacţii internaţionale după ce Statele Unite şi alte ţări din America Latină l-au recunoscut pe şeful Parlamentului venezuelean Juan Guaido drept preşedintele interimar al ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro conta joi pe susţinerea armatei pentru a contracara susţinerea internaţională a lui Guaido, care s-a autoproclamat miercuri ”preşedinte” interimar.

”Este absolut esenţial să existe dialog, să se evite violenţa şi să se evite escaladarea”, a declarat Guterres la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, invitat să comenteze cu privire la situaţia din Venezuela.

În noaptea de miercuri spre joi, grupuri de protestatari se aflau în cartiere populare precum Petare, în estul caracasului, după două zile de manifestaţii sângeroase ale opozanţilor şi susţinătorilor preşedintelui socialist Nicolas Maduro.

Comisia Interamericană a Drepturilor Omului a numărat miercuri 16 morţi.

Observatorul Venezuelean al Conflictelor Sociale (OVCS) a nunărat 13 morţi în decurs de două zile, începând de marţi.

Manifestaţiile violente din 2017, soldate cu 125 de morţi, sunt în continuare vii amintirea locuitorilor acestei ţări producătoare de petrol care se confruntă cu o gravă criză economică.

MADRIDUL CONSIDERĂ ALEGERILE ”UNICA SOLUŢIE”

”Alegeri” sunt ”unica” soluţie ”posibilă” în vederea ieşirii din criza din Venezuela, după ce Guaido s-a proclamat preşedinte, a apreciat joi ministrul spaniol de Externe Josep Borrell.

”Situaţia s-a schimbat radical. există morţi, a existat o acţiune violentă. Nu putem să fim ca ieri”, a declarat Borrell în faţa presei, la Madrid.

”Trebuie să evităm ca lucrurile să se înrăutăţească, iar asta necesită fără îndoială un proces de intervenţie care să garanteze unica ieşire posibilă, care sunt alegerile”, a adăugat el imediat, referindu-se la poziţia europeană exprimată miercuri seara, refuzând să spună dacă Spania îl recunoaşte pe Juan Guaido.

”Avem o opinie, însă nu este locul să o exprimăm într-o conferinţă de presă”, a insistat el.

”În acest moment, cel mai important este să ne îndreptăm către alegeri”, a subliniat şeful diplomaţiei spaniole.

”Trebuie să acţionăm împreună cu Uniunea Europeană pentru a vedea în ce fel, dar este evident să existe contacte cu regimul venezuelean”, a spus el. ”Credeţi că asta se poate face ignorând realitatea? realitatea este cea care este, trebuie să lucrăm cu ea”, a adăugat Borrell.

KREMLINUL ÎL SUSŢINE PE ”PREŞEDINTELE LEGITIM” MADURO

Maduro este ”preşedintele legitim” al Venezuelei, a declarat joi un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, denunţând ”uzurparea puterii” de către opoziţie, al cărei lider, preşedintele Parlamentului Juan Guaido s-a autoproclamat ”preşedinte” interimar.

”Noi considerăm tentativa de uzurpare a puterii în Venezuela (...) o încălcare a dreptului internaţional”, a declarat Peskov, subliniind că ”Nicolas Maduro este şeful statului legitim”.

Rusia a denunţat anterior ”un amestec extern” în Venezuela, o ţară pradă unor tulburări, pe care-l consideră ”o cale către arbitrar şi o baie de sânge”.

”O ingerinţă străină distrugătoare, mai ales în situaţia actuală, extrem de tensionată, este inacceptabilă (...). Aceasta este o cale directă către arbitrar şi o baie de sânge”, a denunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

”Noi vedem în acţiunile fără jenă ale Washingtonului o nouă demonstraţie a ignoranţei totale a normelor şi principiilor dreptului internaţional”, apreciază ministerul.

”Îndemnăm politicienii venezueleni rezonabili, care se opun guvernului legitim al lui N. Maduro să nu devină pionii unei partide de şah străine”, se arată în comunicat.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, care se află în Algeria, unde şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov efectuează o vizită de stat, a criticat pe Facebook atitudinea ”comunităţii internaţionale progresiste” care ”caută să schimbe puterea” în Venezuela.

MACRON SALUTĂ CURAJUL CELOR CARE ”MĂRŞĂLUIESC PENTRU LIBERTATEA LOR”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat joi, într-un mesaj postat pe Twitter, ”curajul sutelor de mii de venezueleni care mărşăluiesc pentru libertatea lor” şi împotriva ”alegerii ilegitime a lui Nicolas Maduro”.

”Europa susţine restaurarea democraţiei” în Venezuela, adaugă el.

”În urma alegerii ilegitime a lui Nicolas Maduro în mai 2018, Europa susţine restaurarea democraţiei. Salut curajul sutelor de mii de venezueleni care mărşăluiesc pentru libertatea lor”, a scris şeful statului în acest tweet în franceză şi spaniolă.

ERDOGAN ÎL SUSŢINE PE MADURO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat susţinerea faţă de omologul său venezuelean Nicolas Maduro, pe fondul înrăutăţirii crizei de la Caracas.

”Frate Maduro, ţine capul sus, Turcia este alături de voi”, i-a spus şeful statului turc lui Nicolas Maduro într-o convorbire la telefon, potrivit unui purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, care a postat pe Twitter hashtagul #NoisuntemMADURO.

Erdogan şi Maduro întreţin relaţii strânse de mai mulţi ani. Într-o vizită oficială la Caracas, în decembrie, Erdogan şi-a exprimat în mod public susţinerea faţă de Maduro, în faţa sancţiunilor americane. El s-a angajat să-l ajute pe Maduro să înfrunte dura criză economică din ţară.

CUBA ÎL SUSŢINE FERM PE MADURO

Guvernul cubanez şi-a exprimat miercuri ”susţinerea fermă” faţă de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, după ce preşedintele Parlamentului Juan Guaido s-a proclamat preşedinte interimar al Venezuelei.

”Susţinerea şi solidaritatea noastră faţă de Nicolas Maduro în faţa tentativelor imperialiste de a discredita şi destabiliza Revoluţia bolivariană”, a scris pe Twitter preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel.

Ministrul cubanez de Externe Bruno Rodriguez a exprimat cu puţin înainte ”susţinerea fermă” faţă de aliatul venezuelean, catalogând autoproclamarea luiGuaido drept o ”lovitură de stat”.

UE ÎNDEAMNĂ LA ASCULTAREA ”VOCII” POPORULUI

Uniunea Europeană a îndemnat miercuri să se asculte ”vocea” poporului Venezuelei şi a reclamat alegeri ”libere şi credibile”.

”Drepturile civile, libertatea şi securitatea tuturor membrilor Adunării Naţionale, inclusiv ale preşedintelui său, Juan Guaido, trebuie să fie (...) deplin respectate”, a adăugat Înaltul Repreprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Federica Mogherini, în numele Celor 28.

TUSK SPERĂ LA O UNITATE A EUROPEI ÎN SUSŢINEREA FORŢELOR DEMOCRATICE

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi-a expeimat ”speranţa că toată Europa va fi unită în susţinerea forţelor democratice în Venezuela”, într-un mesaj postat miercuri pe Twitter.

”Spre deosebire de Maduro, Adunarea Parlamentară, inclusiv Juan Guaido, au un mandat democratic de la cetăţenii venezueleni”, a apreciat Tusk, care îi reprezintă pe Cei 28.

”TOATE OPŢIUNILE SUNT PE MASĂ”

Toate opţiunile sunt pe masă în Venezuela, a declarat miercuri preşedintele american Donald Trump, la câteva zeci de minute după ce l-a recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar.

Întrebat dacă ar putea trimite militari în Venezuela, Trump a răspuns ”noi nu am prevăzut nimic, însă toate opţiunile sunt pe masă”.

BRAZILIA, COLUMBIA, PERU ŞI CANADA ÎL RECUNOSC PREŞEDINTE INETRIMAR PE GUAIDO

Brazilia, Columbia, Peru şi Canada au anunţat miercuri că îl recunosc pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar.

”Brazilia îl recunoaşte pe Juan Guaido preşedinte în exerciţiu al Venezuelei. Brazilia va susţine politic şi economic procesul de tranziţie, pentru ca democraţia şi pacea socială să revină în Venezuela”, a anunţat Ministerul brazilian de Externe într-un comunicat, difuzat de preşedintele Jair Bolsonaro pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.